Är man stor nog som 11-12 åring?

Under Utbildningsnämnden igår så togs ett beslut av majoriteten, Socialdemokraterna och Västerpartiet, att årskurs 6 ska flyttas upp till Hembergsskolan! Redan nu till hösten ska alltså alla som då börjar årskurs 6 vid Volgsjö skola gå uppe på Hembergsskolan. 

Det som skrämmer mig är med den nonchalans majoriteten för fram sina planer. Inför nämnden hade ledamöterna inte fått ta del av någon beredning från verksamheterna, inte heller fanns någon risk eller konsekvensutredning att ta del av. Inför nämnden hade våra ledamöter fått ta del av en skrivelse från föräldrar och skolsköterska där de beskrev sin oro för flytten inget annat. Min och Centerpartiets övertygelse är att barn har rätt att vara barn, så länge det bara går.
 
Är det en bra miljö att flytta 11-12 åringar till? Har barnen som går på Hembergsskolan bra resultat, är trygga och harmoniska och når kunskapsmål och värdegrundsmål? Eller är det en otrygg och tuff miljö? Jag kan inte svara på det, det kan bara föräldrarna till de barn som går där idag och personalen själva svara på. Själv har jag bara erfarenhet av Strandskolan på senare år där jag känner till hur det fungerat för min dotter. Mina två äldsta gick på Hembergsskolan men det är länge sedan nu.
 
Vi tycker ätt det här beslutet är påskyndat utan någon reell beredning av andra alternativ. Vi tycker åxå att ett beslut som får långgående konsekvenser över tid ,måste beredas mer nogsamt. Att fatta ett långsiktigt beslut på så vaga grunder anser vi vara oprofessionellt och inte speciellt hållbart.
 
Centerpartiet yrkade i nämnden på:
Att återremittera ärendet för beredning
Att en omdisponering av lokaler görs på Volgsjöskola så att minst 1 klassrum till blir disponibelt till höstterminen
Att uppdra till förvaltningen att utreda följande alternativ utifrån ett långsiktigt perspektiv och med barnens bästa i fokus:
·         flytt av avdelningen Bikupan
·         flytt/förtätning av särskolan
·         flytt av årskurs 6
att konsekvens och riskanalys tas fram för samtliga alternativ
@
Vad tycker du? Vad tycker du är det bästa för barnen?

3 kommentarer

 1. Mange

  Ibland blir jag förvånad över vad du skriver och tycker många gånger att det bara är dumt, men när det gäller barn så blir jag så FÖRBANNAD när vi har politiker som tänker med *CENSURORD*

  Jag kan och kommer ALDRIG att förstå mig på idioter som tar bort barnens rätt att vara just barn.
  Och hur i hvete tänker sossarna och vänstern när dom tar sina beslut, varför ska allt vara så snabbt ?? varför kan dom inte LYSSNA på folket.
  Nu tänker jag inte bara på din text utan även badet trafiken osv ..
  Alla beslut som tas är ju bara på deras bevåg utan att ta till sig experter eller något.

  Men åter till ämnet, varje dag som går så blir jag bara mer o mer rädd för vad vi håller på med, när det gäller barn och gamla så måste vi tänka om för detta funkar inte.
  Vi som vuxna människor måste se till att barnen som växer upp till vårt samhälle får en trygg och säker uppväxt med bra undervisning, typ som det var förr.
  Sen dom gamla måste få ett värdigt avslut när dom bor på ålderdomshem, jag menar dom har ju för i ***** hjälpt till att bygga detta land och då kan vi ju inte bara kasta dom i stupstocken och lämna dom där.

 2. Paula

  Jag är tyvärr inte förvånad längre när det gäller barnomsorgen/skolan i Vilhelmina.. De anses endast som en belastning! Snabba,enkla, kortsiktiga lösningar används för att få ”problemet” ur världen..
  Så ser jag det som förälder på de beslut som tas.

  Jag förstår heller inte hur det kan ha blivit så lite plats på Volgsjö skola? Vi har ju så lite barn i kommunen snackas det om.. Vi behöver inga fler förskoleavdelningar sas det.

  När vi var små så var det 3(tre) – 4(fyra) parallellklasser i varje årskull och det rymdes.. Huset kanske har krympt?

  Hemberget är ingen miljö för dessa barn att vistas på, för barn är precis vad de är och låt de vara barn så länge det bara går!

  Nähä.. Mig lurar ni inte! Detta är bara en strategi för att kunna göra om Latikberg o Nästansjö till småbarnsskolor!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.