Lennart Holmlunds bloggar

Lennart Holmlund pratar på som vanligt med påhopp, påhittade fakta och inbillade inspel i sin blogg (http://blogg.vk.se/lennart-holmlund-kommunalrad/2013/05/03/maria-kristoffersson-cpolitik-dodar-norrland-1206246)

det gäller Sveriges förhandlingar för kommande EU Budget, där de viktiga regionala stöden finns, så har han heller ingen koll.

Kortfattat kan man säga att Sveriges utgångspunkter i förhandlingarna är att försvara den svenska bondens möjligheter tex genom att vi måste få ett undantag från förgröningen som annars riskerar slå ut jordbruk i norra Sverige och skogsbygder. Här har den svenska regeringen lyckats få igenom det i överenskommelse med övriga medlemsländer vilket är ett måste för att få igenom det med resterande länder i EU parlamentet. Men det gäller att strida på för det är änu inte klart.

En annan viktig fråga för oss i norr är regelförenklingar. Här har Sverige tillsammans med 5 andra länder lämnat in 300 sidor med förslag på förenklingar av jordbrukspolitiken. Tyvärr verkar det inte som att kommissionen och övriga medlemsländer kommer gå med på så många av förslagen. Regeringen fortsätter dock att driva på det här arbetet. Då vi tycker att det är den aktive bonden som skall gynnas och vi vill förbättra situationen främst för djurbönder. Det är något som vi ser som vägledande för utformningen av gårdsstöden och också av landsbygdsprogrammet. Det handlar tex om investeringsstöd, vallstöd, djurvälfärdsersättning mm för att kompensera för de högre kostnader den svenske bonden har.
 
Då det gäller landsbygdsprogrammet vet jag att det finns en diskussion om hur stort det skall vara, också i jämförelse med Finland. Här driver Sverige som första alternativ att vi vill ha ett så starkt landsbygdsprogram som möjligt. Lyckas vi inte med det så måste vi driva på att vi ska behålla en oförändrad nivå på strukturfonderna, (där tappade Finland 25 %.) Sammantaget med landsbygdsprogram och strukturfonder tappade Finland mer pengar än Sverige.
 
Förhandlingarna är hårda och intensiva och Sverige är ett litet men ekonomiskt starkt land. Så alla som kan påverka ska göra det och här är alla krafter välkomna att hjälpa till, även herr Holmlund! Men att kasta skit är ingen hjälp, det måste vara mer konkret än så. Strukturfonderna är otroligt viktiga, inte minst för oss i norra Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.