Världens bästa skola i VIlhelmina

I måndags var jag ute tillsammans med två riksdagsledamöter på en del av den Skolresa som Centerpartiet gör över landet för att samla input för kommande skolpolitik. Ulrika Carlsson Centerpartiets skolpolitiska talesperson berättade om kunskap och kreativitet och avstamp i modern forskning om lärande som underlag förskolpolitiken. Alla regioner i Sverige besöks under resans gång.

En tredjedel av skolorna i Sverige har blivit sämre och en tredjedel har blivit bättre. Vad är det som gör att dessa skolor lyckats? Ett exempel som sticker ut är Nossebro.
2007 var Nossebro skolor sist i skolrankingen och kände att nu måste vi ta tag i detta. Man skyllde på sociala problem, få högt utbildade, många sociala problem, många med utländsk bakgrund, många familjehemsplacerade etc. 
 
En massa anledningar till att eleverna inte nådde målen. Men på tre år vände man den negativa trenden till att alla elever gick ut med fullgoda betyg. Bernt och Elisabeth Persson följde processen och har intervjuat alla elever och frågat vad som gjorde att det gick bra. Det som gjorde framgången var:
 
·         De såg till att grundskolan gjorde sitt jobb
·         De rekryterade specialpedagoger som ledare
·         De såg skolan som en del i samhället
·         Ledningen var tydlig
·         Alla i skolan drog och arbetade mot samma mål från förskola till gymnasium
·         Lärarna var nyckeln
 
Vi har mycket att lära av andra och det går verkligen att vända en trend rätt fort om alla ger sig den på att det ska vända. En av de viktigaste parametrarna som man såg var att det fanns en politisk enighet och strategi för skolans utveckling. Eniga politiker som pratar samma språk oavsett partitillhörighet var avgörande.
 
Steg ett är att bestämma att nu kör vi….

En kommentar

  1. Maria N

    Hej Maria!
    Det bästa förslaget att reparera den katastrofala skolsituationen i Sverige, vore att åter förstatliga grundläggande utbildning! Detta skulle säkeratälla likvärdiga möjligheter för våra barn och försvära lokal lekstuga för kommunpolitiker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.