Inlandsinnovation är inte en öppen börs att ösa ur..

I fredags var det en Interpellationsdebatt som handlade om Inlandsinnovation. Från länet var Isak From uppe i talarstolen. Han gav en mer nyanserad och riktig bild av Inlandsinnovations syfte och uppdrag än interpellanten, som kom från Jämtland, hon förstod inte vilken uppgift Inlandsinnovation har. Inlandsinnovation är inte en öppen börs där företag kan hämta pengar, vilket hon tycktes tro.

 

Inlandsinnovation har många påringningar från företag som går dåligt som behöver pengar för att överleva. Men det är inte det, det handlar om. Företag måste bära sig och pengarna från Inlandsinnovation ska gå till att utveckla och förnya inte till att förvalta och bevara något som inte lönar sig.

 

Frågan om varför Inlandsinnovation inte är mer öppna kändes väldigt konstig. Om info hamnar i fel händer som rör bolag så kan det få katastrofala konsekvenser för dessa bolag. Affärshemligheter måste vara konfidentiella. Det är klart att alla statliga bolag ska följa de riktlinjer som gäller för alla bolag. Inlandsinnovation är ett bolag som ska hjälpa företag med riskkapital i Norrlands Inland.

78 miljoner har investerats under 2012. Att bolaget inte redovisar vilka företag som fått stöd handlar om att företag vill hålla sina planer hemliga.

 

Tänk om Socialdemokraterna kunde ägna dig åt att ha en mer positiv sin på Norrlands inland och dess företag och inte belägga företag med mer kostnader. De har ett sätt att se på norrländska företag som bidragsberoende som jag inte delar.

 

De förslag om S för fram försvårar för våra företag inom flera branscher som för åkeriföretag där S vill öka kostnaderna för en liten åkare med hundratusentals kronor varje år i kilometerskatt. Eller att de vill öka arbetsgivaravgifterna inom den för oss så viktiga besöksnäringen.

Företag i Norrland och i inlandet har det tufft på flera sätt där vi blir allt förre som bor här men samtidigt har vi många företag som ligger i framkant och driver på utvecklingen. Våra företag är faktiskt mer lönsamma i jämförelse med andra landsdelars företag.

Så istället för att hindra så ska vi stimulera företagsamheten på alla sätt det går både genom att minska kostnader, öka tillgången till riskpengar och öka möjligheterna att anställa.

 

5 kommentarer

 1. Carl-Axel Otterhall

  Hej Maria. Du måste bara var den person jag egentligen sökt under många år:) Som sitter som ”spindeln i nätet” menar jag.

  Det är jättebra att det satsas på lokala entreprenörer och att de kanske får möjlighet att starta upp och/eller utvecklas med hjälp av Inlandsinnovations pengar.

  Men jag anser att det räcker inte till för att skapa speciellt många nya jobb i vår glesbygd. Men gott är ju om någon själv kan försörja sig på sin verksamhet och kanske ha någon/några anställda. Genererar skatteintäkter.

  Jag tror att vi i Lappland måste skapa ett ”Region Lappland”. Nu menar jag inte att det ska ligga under landstingen och ska absolut inte jämföras med Region Västerbotten. Nu tänker vi utveckling och inte politisk ”skyddad verkstad”!

  För ALLA kommuner gäller det att skapa nya jobb. För glesbygdskommuner handlar det dessutom om överlevnad! För att överleva behövs det skatteintäkter och skatteintäkter får man av folk som befinner sig i någon form av anställd/egen företagare. Vi behöver fler arbetstillfällen och fler entreprenörer inte minst för att finansiera den offentliga sektorn.

  Min fråga till dig som sitter som centerpartist och, som jag förstått det, på flera olika sätt är involverad i utvecklingen av vår glesbygd, hur jobbas det för att locka hit entreprenörer och nya företag? Nu menar jag konkret och inte att man till exempel är på Grand i Sthlm en gång per år under Västerbottensveckan.

  Kan bara tänka mig att här finns det mycket att göra och hur engagerar man den kompetens vi lokalt har – entreprenörer och visionärer (EJ POLITIKER ELLER PROFESSIONELLA PROJEKTLEDARE). Använd lite av innovationspengarna för att skapa ett forum med innovativa personer för att hjälpa till att utveckla regionen!

 2. Maria Kristoffersson

  Mycket handlar om det ”MINDSET” som vi inavlats i vi som bor i inlandet och i norr av långvarig socialistisk politik. Småföretagande har försvårats och tanken med centralisering och storskalighet har gjort det svårt att kunna leva i ett småskaligt samhälle. Det finns mängder av stödstrukturer för de som vill engagera sig både som företagare och entreprenörer och innovatörer. Problemet är att många fortfarande tror att någon annan ska ta ansvar för deras liv.

  Vi har många unga, främst killar, som inte engagerar sig i skolan. De är de som hamnar i ungdomsstatistiken som arbetslösa.
  De invandrarkillar som kommer har däremot en helt annan inställning till studier. Det är deras chans att forma ett gott liv och en ljus framtid. Vi borde ta tillvara deras engagemang för studier och lyfta fram dem som goda förebilder.
  Att ta ansvar i ett samhälle där man får ta ansvar är naturligt. Men i ett samhälle där någon annan vet bäst för ens egen del, där tar man inte ansvar. Så frågan är komplex och handlar mycket om attityder och värderingar. Men det går att vända, det har tex. Nossebro visat.

  Att det är ett bra företagsklimat är även en mycket viktig faktor för att skapa jobb. Men där ligger Vilhelminamycket dåligt till. Där krävs det krafttag på flera sätt. Både träffar men även system för upphandlingar och synen på företagare som samhällsentreprenörer.

 3. Thomas Hartman

  absolut inte jämföras med Region Västerbotten. Nu tänker vi utveckling och inte politisk ”skyddad verkstad”!

  Vad menar du med skyddad verkstad och varför förringar du dina medmänniskor och därmed dig själv på det sättet?

 4. oscar

  Han har säkert sett att vi i inlandet, inte kan få del av de skattefinasierade medel som spills över från statskassan.
  Dessa medel har en tendens att stanna i byråkrati organisationerna vid kusten, såsom Landstinget, Region Västerbotten, mm.
  Skattemedel som används i diverse flumprojekt, enbart avsedda för att upprätthålla sysselsättning åt en alltmer omfattande skara av byråkrater.

  Håller med C-A, att vi inlandet måste börja ta vara på det resurser som genereras och produceras här i form av våra naturtillgångar.

  Skogen, malmen och vattenkraften har genererat välstånd till hela riket
  (utom norrlands inland) under lång tid. Nu är det dags att vi börjar agera för att en del av avkastningen ska stanna kvar i produktionsområdet.

 5. Maria Kristoffersson

  Ja, men det är väl bara att köra igång!

  De som skriker och klagar mest är ofta de som gör minst. Att någon annan ska ta ansvar och göra, lösa alla problem och se till att det finns jobb och utvecklingspotential har jag hört mer än nog. D

  Det är färre som verkligen tar ansvar och ser till att länet går vidare in mot framtiden starkare och mer genomtänkt än tidigare, företagen är de som driver på mest men även de som jobbar på i Region Västerbottens regi.

  Men gnäll och skäll går bra, helst som anonyma eller som fiktiva personer….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.