Släpp hierarkierna och proritera globalt arbete

Jag har varit ute på resa med Kent Johansson som är parlamentariker i Europaparlamentet för Centerpartiet. Det har slagit mig att vi har så många ledande utvecklingsprojekt i vår del av Europa som vi så sällan ser eller förstår värdet av.

Skogstekniska klustret i Vindeln är ett gott exempel på exellence som vi ofta glömmer bort när vi tittar ut över länet. Vi har flera olika spetsar i norr som kopplas mot Europa och det globala samarbeten som finns och ofta är det företagen som håller spetsen vass.
 
Det gör att vi måste både lyfta fram dessa områden men även se att det finns spetsar som går att vässa ytterligare i internationella samarbeten och med finansiering från Eu. Att bara se Sveriges horisonter för ett arbete är inte längre aktuellt, de är världen som gäller. I Europas samarbeten finns pengar och resurser men vi måste våga koppla upp oss mot det globala.
 
De nationella strukturerna hindrar i detta om vi lutar os tillbaka och tror att de strukturer som vi byggt upp nationellt räcker till. Det är utanför dessa strukturer som ledande samarbeten skapas för framtiden. Så låt oss släppa strukturer och myndighetsstuprör och våga sträcka ut händerna mot forskningsinstitut och utvecklingsorganisationer i företag och universitet ute i Europa.
 
Att ligga i framkant i råvaruhantering kopplat till innovationer för att hitta nya produkter och hantera klimatutmaningar är bärande för det arbete som nu sker i Swerea/Mefos i vårt grannlän Norrbotten. Här måste Norrbottningarna föra fram att det här proriteras i EU 2020 agendan.
Horizon är ett verktyg som ligger som hand i handske för Luleå och för Vindeln men även för Glesbygdsmedicin i Storuman och andra områden där vi ligger i framkant.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.