Mera pengar till allt!!!

Det fattas i vanlig ordning pengar till mycket som vi skulle vilja. I helgen åkte jag efter små vägar där man verkligen fick hålla fast sig i alla gupp. Vägar där vägstandarden verkligen skulle behöva förbättras. När jag är ute och far i landet så är det likadant överallt. Vägarna är eftersatta i vårt land och för att inte tala om järnvägen som har varit eftersatt så lång tid att vi ligger efter många andra länder i Europa. Vårt järnvägsnät känns som om det var som bäst under andra världskriget. Nu när människor som bor i städerna verkligen nyttjar järnväg så blir det kaos. När jag bokar tågresor så har jag alltid en oro i maggropen att jag ska bli stående på Stockholms Centralstation vilket hänt mer än ofta. Min kompis Helena Lindahl skriver i sin blogg på VK såhär:

”Trots att det satsas mer pengar än någonsin på infrastruktur är det ändå lätt att bli besviken. Över hela landet finns det önskemål om angelägna satsningar som Trafikverket inte kunnat prioritera in i planen. Detta trots att planen totalt ökats med ca 100 miljarder jämfört med den förra som beslutades 2009. Det är bara att konstatera att den svenska infrastrukturen är eftersatt och det beror på att det inte satsats tillräckligt de senaste årtiondena. 

Vad ska vi då göra åt det här? Om statskassan inte har mer pengar måste vi hitta alternativa sätt att finansiera utbyggnaden. Vi kan inte bara stå still och säga att allt ska finansieras på traditionellt sätt om vi samtidigt vill att vägar och järnvägar ska byggas ut och förbättras. 

Vi i Centerpartiet anser att det är hög tid att på allvar börja arbeta med alternativa finansieringslösningar, exempelvis offentlig privata samarbeten (OPS). Exempelvis skulle pensionspengar kunna satsas på infrastruktur. Det ger avkastning på lång sikt och dina och mina pensionspengar skulle kunna göra nytta på flera sätt. Den efterlängtade järnvägen eller vägen skulle snabbare kunna bli verklighet och fler skulle kunna få jobb. Dessutom skulle mer statliga pengar kunna frigöras för satsningar på fler objekt.

Det skulle exempelvis kunna leda till en förverkligad Norrbotniabana inom en rimligare tidsperiod – vilket skulle vara mer än välkommet!”
Vi måste våga se på nya sätt på hur vägar och järnvägar ska betalas för att få pengar att använda för allt det som verkligen måste till. De pengar som staten lägger på infrastruktur räcker inte till allt det som behövs oavsett vilket parti som har makten i riksdagen. det måste till fler som är med och betalar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.