Vem tar ansvaret för utmaningarna?

Jag förundras över vilka frågor det är som debatteras i min lilla kommun. De stora frågorna som politiken har ansvar för lyfts sällan fram. Det som oftast hamnar i fokus är de mindre problem som man ändå på något sätt kan omfamna och hantera. De stora utmaningarna som en liten glesbygdskommun står inför diskuteras allt för sällan. Ingen i den politiska ledningen vill diskutera frågorna som usel kommunal ekonomi, demografi, urbanisering, klimat och serviceutarmning. Jag blir riktigt orolig då socialdemokrater menar att de enda som behövs är en annan regering! Då blir har verkligen orolig! Det lokala ledarskapet är det som skapar kommunal framgång eller kris.  Vad är det annars som gör att den gröna Storumans kommun har bra ekonomi, färre outhyrda lägenheter, förre arbetslösa och en mer positiv framtidstro än andra kommuner i inlandet med rött styre?

Förutsättningarna är ändå lika.

 

Jag tycker därför att det är bra att åtta kommuner gått ihop då man där förhoppningsvis lyfter frågorna som politikerna i ledningen har ansvar för. Där kan Storuman visa vägen för en mer offensiv framtidstro och en annan strategisk riktning.

 

I min kommun måste den ekonomiska saneringen som Alliansen ledde förra mandatperioden fortsätta, med en mer offensiv näringslivssatsning, öppna upphandlingar med fokus på lokala företag, fler driftsformer i  verksamheter med kommunalt ansvar, tydligt ledarskap i skolan så att alla elever får fullgoda kunskaper och betyg, en fortsatt utveckling av gymnasiet och ökad trygghet för äldre.

Det finns så mycket som måste göras och politiken måste styra upp detta även om det kräver.

 

Att få makten innebär att få ansvar även för de svåra frågorna och de tuffa uppgifterna. Det politiska ledarskapet i min kommun idag tar varken ansvar eller ser vad som krävs för att bygga en starkare kommun. Frågan är med vilka frågor de tänker gå till val? Jag antar att de fortsätter skylla det egna usla ledarskapet på regeringen? Frågan är om inte väljarna genomskådat denna deras desperata lögn redan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.