Byarna och fjälldalarna borde lyftas i min kommun..

I morgondagens kommunfullmäktige kommer ett ärende upp där vi som Centerpartister drivit på frågan om att alla beslut som tas ska man vara tvungna att fundera över hur det här beslutet slår mot landsbygden. Som när man ska lägga en budget för skolor, omsorg eller annat. Hur kommer beslutet att slå för de som bor och de företag som verkar ute i byarna och i fjälldalarna. Fundera om besluten innebär att det blir lättare eller svårare att bo på landsbygden, att det skapas fler eller färre jobb på landsbygden? Vi tror att genom att införa landsbygdssäkring så ökar möjligheterna för en hållbar utveckling i hela vår kommun. Det är i fjälldalarna det växer och det kan vara där vi ska satsa i infrastruktur, i skola och i omsorg.

Svaret som Socialdemokraterna tagit fram säger att det inte behövs då likställighetsprincipen gäller och att regleringspengarna som vi får för vattenkraften fördelas även till byar. Ja, det var kanske inte det som motionen vi lagt handlade om. Den handlade om att de politiker som styr ska vara tvungna att tänka även på byarna och fjälldalar när man tar beslut. Att centralisera är inte alltid det mest lönsamma för människorna i vår kommun.
Centerpartiet strävar efter att skapa förutsättningar för en hållbar tillväxt i hela landet. På landsbygden och i tätorterna, för kvinnor och män. Vi vill tillvarata landsbygdens unika potential och ge alla människor möjlighet att växa och utvecklas av egen kraft och efter egen strävan.

Centerpartiet vill att alla beslut ska landsbygdssäkras, dvs att politiken innan beslut tas ska ta fram hur beslutet kan påverka landsbygden, positivt eller negativt. Motionen hoppas på att fullmäktige beslutar att införa landsbygdssäkring som ett sätt att se till att även vi tar beslut som gagnar alla medborgare utan att göra skillnad och se till att de politiska beslut som tas blir rättvisa och väl grundade utifrån ett geografiskt perspektiv. Det får inte vara så att vi tar beslut som gagnar tätorten och missgynnar fjälldalarna. Vi måste vara säkra på att de beslut som tas hanterar medborgarna rättvist oavsett var de bor i vår kommun.

Politiska beslut får ofta andra konsekvenser för landsbygden än vad de får för tätorten. Det betyder att politikens konsekvenser för de som bor utanför tätorten måste bedömas. Det kan handla om invånarnas levnadsförhållanden, trivsel, service, hälsa, infrastruktur, tillgänglighet med mera.

Det är trist att se att majoriteten i kommunen gör allt det kan för att kunna försvarasina beslut och vilja att centralisera allt till tätorten.
Socialdemokraternas mantra om centralisering i både kommuner och i landstinget är förödande för vår landsända.

4 kommentarer

  1. Gunnar Andersson

    Jag förstår att du skriver ’ Min kommun ’ för i Storuman där Centern Styr jobbar ni ju tvärtom .

      • Gunnar Andersson

        Västra delens innevånares levnadsförhållande,trivsel,service, hälsa ,infrastruktur och tillgänglighet får stå tillbaka till förmån för centralorten. Där en allians ledd av Centern satsar skattepengarna på kommunala riskföretag som elhandelsbolag som gått back i decennier . En kommunal omlastningscentral som näringslivet förkastade då dom gjorde sin lönsamhetskalkyl och mycket riktigt saknas det kunder så den går med förlust.En flygplats som kostat skattebetalarna 150 miljoner och fortsätter att kosta miljonbelopp varje år. En äldreomsorg som låter personal pendla 26 mil dagligen istället för att anställa personal(ingen annonsering har skett) som bor på den orten där arbetsuppgiften finns.Man upphandlar kollektivtrafik som vänder 2 mil från Kommunens (ev Västerbottens) störste turistort.Politikerna i centralorten ignorerar fullmäktiges beslut att förvärva en lokal för kultur viket medför att det inte ens finns ett bibliotek värt namnet i dom västra kommundelarna.Man säljer tomter, Iordningställda och subventionerade av kommunen avsedda till permanentboende till turister som fritidshus för att på så sätt slippa undan underhåll av gatunätet i byarna mm mm. Är du stolt över dina partikamrater ?

        • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

          I veckan som gick var det ett öppet möte i Tärnaby där kommunalrådet Tomas Mörtsell C berättade om de planer de tagit fram för framtidens Tärnaby. Kommunen måste ha ambitionerna och idéerna sen ska privata lockas att investera. Väldigt intressant tyckte jag det lät.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.