Företag som inte får låna pengar!

I vår kommun och många andra små kommuner är det oerhört svårt att låna pengar för att starta företag och helst om man behöver köpa eller bygga fastigheter.
I dagarna har jag träffat Almis nya ledning och haft kontakt med Inlandsinnovation, som nu byter ledning.

Jag tror att bankerna i stort behöver känna till att det finns flera parter som kan vara med och ställa säkerheter. Bankerna får allt större krav på sig vilket gör att de kommer att bli än svårare att komma åt bankernas lån. Så Inlandsinnovation, Kreditgarantiföreningen och ALMI blir allt viktigare. Det blir ju nu även möjlighet att göra avdrag för att man lånar ut egna pengar till ett företag. Centerpartiet har drivit på det hör med lokala kreditkassor som det kallas. Alltså att de som har lite egna pengar att låna ut kan låna ut till lokala företag som behöver pengar.

Så ni som har pengar på kistorna, låna ut dem till företag som behöver pengar så får du göra avdrag när du deklarerar. Det gagnar både de lokala företagandet och din egen plånbok!

9 kommentarer

  1. Erik

    Det låter ju fantastiskt att få avdrag och till och med garantier från Staten om det företag jag lånar ut till går i konkurs och jag då är garanterad att inte förlora mitt lån.

  2. Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

    Är det någon som känner till den som står bakom den förra kommentaren? Känner mig tveksam till det som beskrivs i länken, men vet inte riktigt vd det handlar om.. Vet du?

  3. Rasmus

    Jag har själv försökt att ta lån för att starta upp ett nytt företag och jag gjorde allting rätt och var nästan 100% säker på att lånet skulle godkännas men jag fick ett nej. Har även ett par bekanta som försökte få ett företagslån beviljat för någon månad sedan men bankerna är stenhårda. Även dem fick ett nej.

    På senare år har det blivit svårare att få företagslån beviljade. Man kan ju bege sig till internet då det finns massor utav sajter som lånar ut pengar hel vilt men jag hade gärna velat få lånet från min bank. Känns bättre och framförallt säkrare.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Om du bor i en inlandskommun kan du kontakta Inlandsinnovation som är ett rikskreditbolag med statliga medel. Deras ambition är att låna ut pengar till företag som har en bra affärsidé i inlandet. Det startades med direktiv av Maud Olofsson när hon var näringsminister. Ett annat alternativ är övre Norrlands kreditgarantiföreningwr som ställer upp som kreditgarant till lån för sina medlemmar. Insatsen är 5000 kr. Jag var med och startade den när jag var ordförande för företagarna i Västerbotten. ALMI har rådgivning för nya företagare och kan ge dig de senaste tipsen. Hör gärna av dig om du vill ha fler tips. [email protected]

  4. Magnolia

    Hej, jag skulle gärna vilja komma i kontakt med någon seriös person som kan tänka sig att låna ut en summa pengar under ordnade förhållanden och juridiskt korrekt. Tips på hur jag går tillväga? Har haft företag sedan 2007 och behöver i dagsläget investeringskapital.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.