Dra inte alla lärare över samma kam….

Jag blir verkligen orolig och ledsen över den rapport som visar att den svenska skolan ligger så långt efter. Jag har två systrar som är lärare och vi har diskuterat skolan många gånger. Vi ser på problemet både utifrån och inifrån och är alla oroade av den vi ser.

Jag har haft vår sista skolelev i en friskola och varit oerhört nöjda. Hon går idag i en liten gymnasieskola där vi även där är mycket nöjda med skolan och kvalitéen. Det vi ser i den internationella undersökningen är en nedgång inte bara i Sverige utan även i andra Europeiska länder. Jag tror inte att det blir lättare att hitta lokala lösningar, anpassa utbildningen utifrån eleven eller att påverkansmöjligheterna ökar i en statlig skola. Skolan har alltid varig kommunalt styrd och de pålagor som lagts på kommer från Skolverket idag.

Det är inte nu vi behöver centralisera skolan, och att statliga myndigheter ska besluta om detaljer som lärare och rektorer själva kan lösa. Låt oss istället slippa fler reformer. Det handlar om att vi ett individansvar även då det gäller lärare. Idag så kräver vi av lärare att de ska individbasera lärandet utifrån eleven samtidigt som vi drar alla lärare över samma kam.

När det gäller lärare så handteras de som ett kollektiv vilket gör att många lärare känner sig osedda, obekräftade, kränkta och inte får ta det ansvar de vill ta. NU behövs lugn och ro. Det behövs inte heller en särskild politik för att klämma åt friskolor som i många fall gör ett mycket bra jobb, håller hög kvalitet där både barn och föräldrar är nöjda. Det som är problem är skolan i stort och syndabockar må sökas men det kommer inte att hjälpa att skylla på någon. Det enda som hjälper är att ge lärare och rektorer utrymme att använda det de är bäst på, att lära ut! De vet bäst hur skolan ska styras upp. Inte Jan Björklund.

5 kommentarer

 1. Gunilla Billman

  Hej Maria.
  Jag var också för friskolor när den diskussionen kom. Tyvärr har jag ju förstått att istället för konkurrens med målet att få bättre skolor överlag så har alla skolor fått svårare att ha en bra kvalitet, ekonomin blev ju så mycket sämre bl.a.
  Att lärarna överöses med administrativa uppgifter istället för att finnas i klassrummen blev ju inte heller så lyckat…
  Självklart kan vi inte skylla de dåliga resultaten på lärarna, dom är ju praktiskt taget bakbundna och skulle säkert bidra till bättre resultat om de fick jobba lite mer efter sin egen skalle..Det är ju trots allt lärarna som ser elevernas olika behov o förutsättningar inte är det politikerna!

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Tack för in kommentar Gunilla. Jag håller med dig om att lärarna är nyckeln till en bättre skola. Jag tror inte att politiker är de som har de bästa lösningarna då det gäller skolan. Jag tror de som jobbar dagligen med barn och ungdomar vet vd som behövs. Jag tror också att det behövs olika lösningar på olika ställen. Små landsbygdsskolor har andra förutsättningar än skolor i förorter till täta städer.

 2. Patrik

  Hej Maria

  Är det inte dags att förstatliga skolan så att alla får samma möjligheter. Göran Perssons experiment med att ge kommunerna ansvar för skolan var ju om man tolkar Pisa rapporten en katastrof. Ja vi får ju inte heller glömma den kravlösa skola som under en lång tid försämrat resultaten. Vi har väl redan en myndighet som bestämmer hur lärare och rektorer ska arbeta och då borde ju alla ha samma förutsättningar om nu inte kommunerna väljer att ”nalla” ur skolpengen för att klara exempelvis barnomsorgen.

  Detta utesluter ju inte möjligheterna med modern teknik.

  Med vänlig hälsning

  Patrik Marthin

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Tack för din kommentar. Jag tror att det är stora skillnader mellan både skolor, privata och kommunala i hela vårt land. Det finns skolor som har mycket pengar men usla resultat och det finns skolor med knappa resurser och fantastiskt fina resultat. Jag har inte någon universal lösning på alla de problem vi ser idag men jag är fast övertygad om att vi kan skapa en bra skola. Jag tycker det är bra att det görs granskningar och jämförelser för då kan vi bli bättre.
   Jag tänker ta reda på hur de länder där skolan är framgångsrik fungerar. Har inte det klart för mig idag. Vet du?

 3. Patrik

  Hej Maria

  Jag är för dåligt insatt om skolan i de andra länderna men min åsikt om ”flumskolan” i Sverige blev styrkt när jag läste detta:
  http://www.sydsvenskan.se/varlden/de-har-varldens-basta-skola/
  Den artikeln har visserligen ett fel då den bara påvisar det som är bra. Det skulle vara intressant och se de elever som misslyckats och höra deras åsikt.
  Jag tror också att vi är ganska överens om den roll som lärarna spelar. De måste få fokusera på elevens kunskapshöjande istället för rapporteringar till höger och vänster.

  Med vänlig hälsning

  Patrik Marthin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.