Region Västerbotten och Landstinget spelar duett

Man måste förstå att Region Västerbotten är styrd av Socialdemokraterna som liksom Landstinget har majoritet. Det är två pianon som spelar i duett. De prioriteringar vi ser är politiskt färgade och följer den socialistiska ambitionen.
Vid det förra förbundsfullmäktigmötet med Region Västerbotten så debatterades Region Västerbottens prioriteringar av pengar till investeringar utifrån länets Länstransportplan. Härligt med lite debatt i den här församlingen där det sällan är några större debatter. En anledning kan vara att de som är ledamöter inte är valda av medborgarna utan de är valda av partierna via kommunerna och landstinget. jag tycker det är trist att Moderaterna och Socialdemokraterna gjorde upp om att det inte skulle lämnas in någon ansökan om att få bli en ”riktig ” region och ta det totala utvecklingsansvaret i länet. Då hade det blivit en folkvald församling och ledmötena hade kanske varit mer på hugget att debattera.

De planer som Region Västerbotten är fantastiskt bra. Man kan tex läsa detta på hemsidan: ”Region Västerbotten har hela tiden länets tillväxt och utveckling i fokus. Vårt regionala utvecklingsarbete handlar ytterst om att länet ska utvecklas positivt. Vi arbetar för att öka vår attraktionskraft och skapa bästa möjliga livsvillkor för länets medborgare. En positiv regional utveckling skapar sysselsättning, god tillgång till utbildning, fritid och kultur, ett bra boende och en god samhällsservice.” Den regionala utvecklings strategin är jättebra och politiken är för det mesta eniga då det gäller planer och strategier som är långsiktiga. Där man ser politiken slå igenom är när det fördelas pengar, det är då det blir så tydligt att det finns stora gluggar på kartan över länet.

Om jag fått bestämma hade inlandsbanan, fjällvägar och flygplatsen i Södra Lappland prioriterats långt upp i Länstransportplanen tex. Men så är politiken. S och M gillar att centralisera till Umeå och bedriv stordrift. Det är det som gör att vi måste ha flera partier och att Centerpartiet som vill decentralisera måste bli större då den politiken är bra för hela länet! Inte bara för Umeå!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.