Rovdjursdebatten en viktig fråga för många

Idag har jag haft en träff med företrädare för sametinget och några av de riksdagsledamöter som hanterar de frågor som är viktigast för deras näring. Idag har rovdjursdebatten hållits i kammaren och just nu pågår förhandlingar om Landstingsprogrammet där finansieringsmöjligheter för landsbygdens näringar finns som rennäringen. Två viktiga områden för hur samebyarna och rennäringsföretagen ska planera, utvecklas och skapa hållbara samhällen. Vi diskuterade tex. Gruvor, rovdjur och vindkraft.
Jag är oerhört tacksam för att de gav sig tid att komma ner till riksdagen. Att de själva berättar om sin vardag och sina utmaningar och möjligheter ger så otroligt mycket. Det är få som kan frågorna och ibland känner jag mig lite ensam om att lyfta deras frågor.
Det är viktigt att samebyarna tidigt kommer in i samhällsplaneringen och pekar ut de områden som är viktiga för deras näring. Man glömmer ofta bort att rennäringen skapar jobb i andra näringar än rennäring. Ett företag med 50 anställda är ett stort företag i en liten kommun men rennäringsföretagen som sysselsätter lika många eller fler räknas sällan in som ”stora företag”, trots att de sysselsätter många. Vi glömmer även bort hur viktigt det är att det finns bofasta i våra fjälldalar. Det gör att det finns service som skola, omsorg, drivmedel och livsmedel.
Jag hoppas Sametinget blir mer offensiva och extroverta. Min uppfattning är att de under lång tid ägnat allt för stor energi till det interna. Jag menar att de måste jobba mer mot den Europeiska och nationella nivån då det är där deras villkor skapas. Så det var mitt budskap idag.

Sametinget besöker Centerpartiet

Sametinget besöker Centerpartiet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.