Fullmäktige på måndag

På måndag ska två motioner som Annika Andersson C upp i fullmäktige för att skickas vidare för beredning. Hon har skrivit en motion som handlar om att kommunen ska införa utmaningsrätt. Det betyder att företag som säger att de kan utföra tjänster bättre och billigare än kommunen själv ska få utmana kommunen och bevisa det. Hon skriver att det handlar om att Vilhelminaborna ska få så bra service som möjligt till så låg kostnad som möjligt. Vi drev förra mandatperioden på att de verksamheter som ville skulle få driva den som intraprenad. En avdelning inom äldreomsorgen skulle själva få styra sin verksamhet efter eget huvud. Vi tror som parti på mindre enheter och mer självstyre.

Den andra motionen handlar om att nyttja digital teknik för möten på distans istället för att resa. Annika har räknat ut att det kostar 2,3 miljoner varje år att tjänstemän och politiker reser. Vi har tekniken, nu måste vi bara få nyttja den och lära andra att det går att ha möten på distans. Både miljön och människorna tjänar på att minska resandet.

I övrigt så är det inga större ärenden på listan och 10 sidor av 33 av handlingarna handlar om ansvarsfriheten. Ett ärende där S och V skrivit ihop sin version av. De driver den här frågan som om det är den viktigaste för kommunen när kommunen blöder ekonomiskt, skolan har stora problem då många barn mår dåligt och många inte klarar att få betyg i alla ämnen, äldreomsorgens personal går på knäna av ständiga omorganiseringar och av personalbrist.

Nog finns det många frågor att driva på som är viktigare och som borde uppta 10 sidor av 33 till kommunfullmäktige!

Brister i verksamheterna men kanske den viktigaste frågan av alla jobb för unga, framtidstro och känsla av sammanhang.

8 kommentarer

 1. Kristina Norman

  Jag tycker det är väldigt tråkigt att du intar den attityden i frågan om ansvarsfriheten, Maria. Men det tyder ju också på att du egentligen vet varför frågan kommer upp igen. Devisen att ”blåneka vad som än gäller” har aldrig funkat riktigt bra och kommer heller aldrig att göra det. Sanningen kommer alltid fram förr eller senare.
  Det hade varit så mycket renhårigare av dig att ta ditt ansvar. Då hade man kunnat respektera dig.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Vad menar du? Mitt ansvar har jag alltid tagit och kommer alltid att ta. Men den förvanskade sanningen som Socialdemokraterna försöker driva måste en dag komma fram i ljuset. Att ett bygge blir dyrare än beräknat har hänt ofta genom historien, det var bara synd att ingen visste om det mer än de som satt i VIBO och de som beställde byggandet. Jag respekterar allas olika åsikter, det är oerhört viktigt i en demokrati att vi tycker olika, står för vår åsikt och ger utrymme för debatt. Vi har olika syn på många sätt.

   • Kristina Norman

    Maria!
    Det var ditt ansvar som ks ordf. att veta. Det var Johnnys ansvar som dåvarande KUNs ordf att veta, OCH att agera….
    det duger inte att komma och säga : – ”Jag visste inte”

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

     Det vore ett omöjligt uppdrag om en ordförande skulle ha koll på varje anställd i en kommuns göranden, oh i de kommunala bolagen….Den människan finns int.

     • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Lite svårt då fakturan kom från vibo flera månader efter det att jag slutat.

     • Kristina Norman

      Maria!
      Om den internkontroll som du hade ansvar för hade fungerat som den skulle så skulle den den skenande kostnaden som uppstod i frågan ha uppdagats mycket tidigare. Både du och Johnny skulle ha haft möjlighet att stoppa utvecklingen och en faktura med astronomiskt belopp skulle aldrig ha behövt uppkomma.
      Varken du eller Johnny hade den koll ni skulle ha haft. Ni har brustit i ansvar och därför har ni inte beviljats ansvarsfrihet

     • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      I den bästa av världar är det så det ska fungera. Nu gjorde det inte det och tyvärr är det här inte det enda exemplet på när byggen blir dyrare än tänkt eller när internkontroll en inte fungerar eller när tjänstemän gör fel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.