Siffrorna visar vägen mot nästa val…

Den senaste Sifomätningen visade att Centerpartiet ökar stadigt. Flera olyckskorpar korpar på att regeringen är körd inför valet i höst och Socialdemokrater och Vänstermänniskor vädrar morgonluft. En luft de kanske inte alls ska andas in för lätt! Trenden är att avståndet mellan den rödgröna oppositionen och regeringen minskat med 5,3 procentenheter på en månad. Från 16,8 till 11,5 procentenheter. Det behövs bara två såna mätningar till och Alliansen är i topp.

Fröklaringen är som jag ser det att det inte finns några svar eller förtydliganden vad Socialdemokraterna kommer att driva för politik om de vann valet. Det är synnerligen oklart hur de ska kunna regera tillsammans med Vänsterpartiet och med Miljöpartiet. De tre partierna står långt från varandra i stora väsentliga frågor. Det rödgröna övertaget bygger på luft. Socialdemokraterna har inte föreslagit någonting som motiverar ett övertag. Jag tror att framgångarna i opinionsmätningarna bygger på förhoppningar från väljare som TROR. När denna tro kommer att synas i valrörelsen kommer många att bli ytterst besvikna över att det de trott på inte kommer att bli sant.

Jämförelse med Sifo för fyra år sedan (mars 2010) då Alliansen segrade i valet på hösten:
Socialdemokraterna: nu 34,1 — fyra år sedan 34,0
Miljöpartiet: nu 10,1 — fyra år sedan 10,6
Vänsterpartiet: nu 6,3 — fyra år sedan 5,6
Moderaterna: nu 24,2 — fyra år sedan 30,8
Centerpartiet: nu 4,7 — fyra år sedan 4,7
Folkpartiet: nu 5,4 — fyra år sedan 5,9
Kristdemokraterna: nu 4,7 — fyra år sedan 3,8

Som ni ser så ligger vi mindre partierna bättre till i förhållande till fyraprocentspärren nu än för fyra år sedan. De som hela tiden pratar om den här 4 % spärren gör det för att gagna vänstersidan. Det handlar om att försöka förminska för att vinna själv.
Jag är övertygad om att vi kommer att vinna nästa val, Centerpartiet kommer att vara starkare i kommande regering och vi kommer att få både röster och respekt för att vi vågat redovisa politik för att lösa utmaningarna, jobb för unga, landsbygdens framtid, öppenhet och politik för att mota klimathot.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.