Problemet är större än tiggare på Umeås gator!

Problemet handlar om en fattigdom större än vi kan förmå oss att förstå. Problemet är att länder i Europa är svaga och ligger långt under den levnadsstandard som vi har i norra Europa. Att tiggare kommit till våra breddgrader beror på att de lämnar de södra delarna av Europa då den ekonomiska krisen gjort det svårt att finna sin försörjning där. Därför kommer de allt längre norrut.
Det är tragiskt att vi har sån fattigdom i vårt rika Europa och tiggeriet visar på hur viktigt det är att vi stärker upp samarbetet i Europa och utrotar fattigdomen i alla Europas länder.

Tiggeri är faktiskt helt lagligt i Sverige. Den som ror något annat har fel. Det är först när ofredande eller misstänkt människohandel kommer in i bilden som polisen kopplas in, men för att det ska ske krävs antingen att en tiggare uppför sig så påstridigt att det räknas som ofredande eller att polisen får en konkret misstanke om människohandel. För att tiggeri ska vara brottsligt måste rekvisiten för människohandel vara uppfyllda, det vill säga personen måste ha blivit vilseledd, hittagen under falska förespeglingar, och tvingad. Ett typexempel är någon som lurats hit under förespeglingen att få ett arbete men i stället tvingas tigga och stjäla. I vårt land så är det socialtjänsten som har det yttersta ansvaret för alla som vistas i kommunen, vilket främst handlar om akut hjälp med mat eller boende, och i vissa fall hemresor. Alla EU-medborgare har rätt att uppehålla sig i Sverige i tre månader utan försörjning.

Så problemet är större än att vi tvingas se fattiga trasiga människor tiggandes på våra gator och torg. Problemet är fattigdom och utsatthet där vi som Svenskar har ett stort ansvar att se till att Europas samarbete stärks och ser till att länderna tillsammans kan ta ansvar för att hantera fattigdom.

Det första ni kan och måste göra är att gå och rösta den 25 maj!

5 kommentarer

 1. rundvikarn

  Vad är det för vits att rösta i ett betydelselöst val ?
  Vi har några stackars mandat av totalt över 750 om jag inte minns fel ?

  Det inflytande vi har inom EU är att jämföra med mitt inflytande över yttertemperaturen
  om jag öppnar ytterdörren , det blir dyrt och ingen märker någon skillnad .

  Däremot är det ju en vinstlott för den som pga lång och trogen tjänst som ja-sägare
  inom något parti får en tjänst nere i Bryssel bland tvivelaktiga klubbar och lobbyister.
  Han är ju försörjd livet ut , ofta råkar några smörjobb tillfalla släkt och vänner också…..

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Om du inte röstar är det andra som gör det. Andra vars åsikter eller vilja du inte vill ska bli verklighet. Det viktigaste med att rösta är att visa att vi står upp emot de mörka krafterna i Europa. Sen är det ju också så att varje dag berörs du av beslut som är tagna i Bryssel.

 2. Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

  Tre tydliga exempel där EU gjort skillnad är utsläppshandel som ger minskade utsläpp i hela Europa. Ett öppet internet i hela Europa och system för att stärka småföretagande och forskning. Men vi driver på för att ta ett större ansvar för fred och frihet och för ett öppet och demokratiskt Europa. Det som sker i Ukraina och den ekonomiska krisen i Europa som skapar utsatthet och fattigdom måste hantera. Alla länder måste följa de direktiv och de regelverk som de skrivit under på när de blev medlemmar även Rumänien.

 3. €dor

  Det rör sig visst om nio miljoner, som hela Sveriges befolkning. Tänk om alla här skulle börja tigga, så visst är problemet jättestort och inget land vill kännas vid dessa. Något måste till men hur? Vi pratar om ”arbetslinjen” och folk som ändå dagligen ställs utanför. Vi klarar inte ens lösa det, hur ska vi klara lösa detta gigantiska problem? Min inkomst räcker endast åt mig själv och jag har inte betalt tänka ut saker åt andra som har 100 000 per månad och uppåt och ändå inte åstadkommer nånting. Sätt mig på en post med 100 000 kr/mån ska du se jag löser i alla fall en del av problemet.

 4. Kristina Norman

  Så kom den dagen då jag kan skriva under på det du säger, Maria. Jag visste vi skulle hitta en gemensam punkt till slut. : D

  Det är jätteviktigt att vi alla som har rösträtt går och röstar. Det bruna alternativet är utbrett i Europa och om vi inte lägger vår röst på ett annat alternativ så får dom bruna starkare fäste. Det vill vi inte!
  Jag instämmer alltså med dig Maria, GÅ OCH RÖSTA!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.