Valborg i Golisen

Ännu ett år ska jag få fira valborg hemma i Golisen. Det är Golisens Intresseförening som håller i arrangemanget med årsmöte först och sen brasa, fyrverkerier, fika och varmkorv i bys ståtliga ”föreningshus”, eller rättare sagt Lars-Henriks och Brittas grillkåta. Från det att jag var liten har valborg varit något alldelens speciellt. Pappa köpte ettöressmällare som vi barn smällde friskt i burkar, i cykelstyren, i rör och nyckelhål. Pappa och grannen brände av tyngre grejer, typ dynamit uppe på berget och sköt spårljus med hemvärnets AK 4.

”Vattkall´n” i diket mellan gårdarna spelar än idag och har fått gå igenom mången renovering under åren för att vara med och hälsa våren välkommen.
Jag är så oerhört tacksam över de som renoverar vattekall´n, fixar festen, kommer hem så vi får hålla den här härliga traditionen levande. Tillsammans hela den stora Golisfamiljen av släkt, grannar och vänner. Så även i år ska vi sjunga in våren och hälsa våren varmt och innerligt välkommen. Du som vill vara med är välkommen du med, till Golisen är alla välkomna!

4 kommentarer

 1. €dor

  Kan du berätta närmare någon gång senare var Golisen ligger? Är det där göken Gol, gok-o.. 🙂

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   7 km norr om Nästansjö på väg mot Heligfjällets ligger denna pärla.

 2. Isak

  Att vi smällde av både dynamit och smällare var förr inte ovanligt på valborg.
  Men vad är ”Vattkall`n” för något? Och är det något som finns på fler ställen?

 3. Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

  Vattnkalln är ett litet skovelhjul som driver en liten hammare som slår på en järnbit. Ju mer vatten i diket ju snabbare slår hammaren. Ljudet ljuder över de två gårdarna som en hälsning till våren. När vårflödet avstannat i diket tystnar sången och sommaren är här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.