Migrationsverket måste bli bättre!

För nån vecka sedan jobbade jag i Skåne och åkte taxi från tåget till den by dit jag skulle. Båda resorna hade jag intressanta samtal. På ditresan skjutsade en man som bott i över 40 år i Sverige som flyttat hit från Tunisien. Han hade egentligen gått i pension men då man ska ha jobbat i fyrtio år för att få full pension och han som jobbat nästan precis 40 år i Sverige men det diffade med ett par veckor så var han tvungen att jobba för att få vardagen att gå ihop.
Han var tveksam till att rösta i EP valet nu i Maj då han tyckte att det bara var franska bönder som tjafsade. Jag sa att om han i te röstade så lämnade han över sin makt till nazister, fascister och rasister då de med allra största säkerhet går och röstar. När han släppte av mig så sa han att han aldrig tänkt så och tackade mig och lovade att han skulle rösta och även berätta för andra hur viktigt det var att de röstade.

På vägen tillbaka träffade jag en ung man vars föräldrar flytt från Irak. Han ville ha ett pass men Migrationsverket sa att han måste åka till Den Irakiska ambassaden för att få ett nytt pass. Han hade inte gjort det då han dels hade svårt att vara ledig då han både körde taxi och jobbade på ett äldreboende. Han tyckte också det var konstigt då hans föräldrar , syskon och hela släkten bodde här att han inte fick ett svenskt pass. Han var ju svensk!
Sverige har mycket att göra åt det system som försvårar för människor att jobba och vara trygga och leva ett bra liv.

Migrationsverkets långsamma arbete försvårar både för människor som kommer hit att etablera sig på arbetsmarknaden och för svenska företag att attrahera globala talanger. Risken är att jobbtillväxten sker i andra delar av världen och inte hos oss. Det är förödande för alla de människors vars talanger och kunskaper inte tas tillvara.

Vi i centerpartiet är stolta över att Sverige har en av världens mest generösa lagstiftningar för arbetskraftsinvandring. Vi står upp för människors rätt att röra sig och flytta dit jobben finns. Både människor som vill jobba i Sverige och företag som vill anställa är frustrerade över Migrationsverkets byråkratiska processer och långa väntetider på beslut om arbetstillstånd. Detta drabbar inte bara den enskilde individen utan även företag som är i behov av de arbetssökande för sin tillväxt och sina konkurrensmöjligheter internationellt.

Vi ser behov av en kraftig regelförenkling för att kunna utnyttja den utländska kompetens som söker sig till Sverige. Därför så Av vill Vi se över hur handläggningstiderna för arbetstillstånd kan göras kortare, det måste vara möjligt!
För Centerpartiet är arbetskraftsinvandringen oumbärlig för Sveriges välstånd, tillväxt och framtid!

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.