Koblajor och andra nyttigheter

Idag har jag fått träffa människor i vårt grannlän Norrbotten. Började dagen med att träffa forskningsinstitutet som säljer sina tjänster till stålindustrin i hela världen. Väldigt intressant med en sån spetsig kompetens i vår del av världen. Vi jobbar för att stärka innovationspolitiken där EU programmet Horizon är ett viktigt verktyg med miljarder att satsa på utveckling av vår basindustri i norr.

Sen fortsatte vi till ett lantbruk som investerat i en biogasanläggning där de gör biogas av kobajs. Det gör att de är självförsörjande då det gäller el och värme och hoppas att även bli självförsörjande på drivmedel. Drömmen har alltid varit att bli självförsörjande på energi för Herbert och Anna-Britta Nyman på Frigiva gård i Altersbruk. Det var kul att kunna berätta om den satsning som Centerpartiet drivit igenom där det ska bli möjligt att få stöd för all den energi man producerar klimatsmart, 20 öre per KwH, energi som baseras på kobajs och annat bajs.

Sista besöket idag var på Eufåri, en fårgård som drivs av en ung kvinna med hjälp av sin mamma. Ett gott exempel på hur kompetens och erfarenhet ger möjlighet att bo och verka i den by man själv valt att bo i. Jättekul att få se och höra historien om gården och de val dessa kvinnor gjort för att kunna leva där man själv valt. Vi vill ju se till att alla människor ska kunna ha skapa sig det liv man själv vill där man själv väljer att bo. Det måste vara möjligt.

Imorgon går resan vidare söderöver….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.