Brickor i ett politiskt spel ett valår

I veckan fick vi veta vad Konstitutionsutskottet tyckte om NUON affären. Ett ytterst oenigt KU där S gick samman med SD för att få sin vilja igenom, trots att Löven sagt att han aldrig ska samarbeta med SD. Det är inte mycket till kritik att komma med och det landar i att det inte dokumenterats tillräckligt noga. Det var Vattenfalls styrelse som genomförde köpet av Nuon, inte regeringen. Affären var då den gjordes en marknadsmässig affär och innan Vattenfall köpte var det flera analyser av intern och extern expertis som visade för Vattenfalls styrelse vad affären innebar och det kunde ha blivit en bra affär om inte ekonomin i Europa fallit samman.

När Vattenfall 2009 köpte Nuon var den tidigare socialdemokratiske näringsministern, Anders Sundström, ledamot i Vattenfalls styrelse och en av de som allra mest berömde köpet och som satt mest nöjd. Så S tycker jag borde vara lite återhållsamma i sin kritik då de själva är involverade i Vattenfall och i köpet.

Mumlande kritik på presskonferenser, säger en av KU ledamöterna. Jag kan hålla med. KU används som jag ser det som en politisk bricka i en valrörelse. Jag tycker det är märkligt att man under ett valår vill fråga ut en före detta minister runt saker som skedde förra mandatperioden. Hade KU haft ett verkligt intresse av vad som hänt i frågan så hade man gott om tid att fråga ut Maud under hennes tid som minister.

Ska KU bli en bricka i ett politiskt spel så faller KU,s roll som bevakare av demokrati och öppenhet och det kan aldrig vara bra.

7 kommentarer

 1. Ulf Grahn

  Om värdet på Nuon i stället hade fördubblats hade då denna fråga kommit upp – vad tror ni?

 2. Kenneth Hellberg

  Och alliansen som röstar tillsammans med SD i 9 gånger av 10 om jag inte missminner mig :D. Flytta gärna fokus från Måddans ansvar…vänner gör väl som oftast det 🙂

 3. Dage Åberg

  Jag kan hålla med dig om att KU ibland kan framstå som aningen oseriöst. Det gäller oavsett majoritetskonstellationer i riksdagen.
  MEN! Nu har vi hamnat i ett läge att antingen ljuger den förre centerledaren eller statsministern.
  Och Maud gör ett fullständigt katastrofalt framträdande i ”Aktuellt”.
  Dagens Nyheter (kan knappast anklagas för att vara en rödgrön femte-kolonn) har idag en huvudledare benämnd ”Affär med idel förlorare”.
  Den avslutas med: ”Olofsson framstår som inkompetent. Inte minst efter debaclet i Aktuellt. Samtidigt har Reinfeldt fått bilden av sitt ledarskap solkad.”
  Det finns rimligen lite utrymme för problematiserande för dig och dina bloggande partipolitiska kompisar i denna tidning.
  Jag kan misstänka att vi är några som ser fram emot det.
  Samtidigt måste jag erkänna att jag inte har bestämt mig för om jag önskar att det ”nya” nyliberala centern ska utplånas eller om den ”gamla” folkrörelsecentern ska överleva.
  Sedan försöker jag desperat värja mig mot tanken på ett de två senaste partiledarna varit/är kvinnor. Den senare dessutom rekordung. Dvs tanken att jag som äldre vit man belastas av fördomar.
  MVH / Dage Åberg

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Jag tror inte att vi vet allt i denna fråga, så rätt vad det är då är det Maud som är hjälten? Det är bra att du problematiserar genusfrågan. Det är ett parti som lyfter fram kvinnor och dessa kvinnor får slita så oerhört med en patriarkalt motstånd. Men några måste alltid vara de som går i bräschen.

   • Dage Åberg

    Tack för ett svar som känns genuint och inte politiskt övertaktiserande.
    Lite är det kanske så att Maud (och Annie Lööf med opinionsmotgångar) utsätts för något som liknar det gatlopp i media som Mona Sahlin utsattes för både när det begav sig och i den senaste valrörelsen.
    Men likafullt! På något sätt måste ni framträdande centerpartister även offentligt förhålla er till Maud Olofssons och Fredrik Reinfeldts motstridiga uttalanden.

    MVH / Dage Åberg

 4. Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

  Det måste vara fler branscher i ett land, mångfald är det bästa i alla sammanhang

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.