Vill du andas när du är i Umeå??

Vad innehåller luften vi andas när vi är i Umeå? Var i Umeå igår kväll på ett seminarium om luften vi andas när vi besöker Umeå och de som bor i Umeå andas in varje dag. Luften är inte längre självklar, ren och hälsosam. Det är faktiskt helt tvärtom, inte alls självklar utan något vi måste värna, inte ren utan riktigt skitig och verkligen inte hälsosam.
Umeå har stora problem vintertid med för höga utsläpp fån fordon och under våren av partiklar från fordonshjul. Hälften av utsläppen står den tunga trafiken för trots att de bara är 10 % av det totala fordonsmängden.
Umeå kommer att sätta upp informationsskyltar som varnar för dålig luft så att trafikanter kan välja andra vägar. Det är de dagar på vintern när det är riktigt kallt som problemen är som störst.
Det finns en plan av åtgärder för att få bättre luft men det går för långsamt. Så långsamt att Umeå kommun kan bli bötesfällda av EU för att man har för dålig luft. Det måste till krafttag för att jag som mormor ska känna mig trygg när jag och Toivo ska ut med barnvagnen. Idag när jag ska passera E4 vid Västra Esplanaden så står jag en bra bit från vägen när jag väntar in grön gubbe. Jag vill verkligen inte andas in avgaser och partiklar från de fordon som passerar ett apr meter bort. Helst skulle jag vilja hålla andan medan jag passerar den här hårt trafikerade vägen genom stan.
Mina kompisar i Umeå är verkligen oroade över hur luftkvaliten ser ut och att det går för långsamt fram. Det är både en miljö och klimatfråga och en folkhälsofråga där kommunen måste sätta till alla klutar för att vi ska kunna andas bra luft. Det som känns värst är att det är barn som drabbas mest och att barns lungor tar skada. Det är ju inte rimligt att det ska gå så långsamt fram, det måste gå att göra mer för att få bättre luft..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.