Hållbara transporter skapar jobb i andra änden

I veckan har jag hängt med på ett möte om hållbara transporter där flera kommuner samarbetar för att kunna spara på transporterna, miljön och samtidigt öka de lokala inköpen av mat och varor. Ystad, Simrishamn och Tomelilla kommuner.

”Om en kommun vill spara pengar så är de enkelt att göra en matsedel som barnen i skolan inte gillar. Det är hur enkelt som helst. Men matsvinnet är det mest oekonomiska som finns, det viktiga är att barnen får den näring de behöver.”

Det handlar om både fler företag i kommunen, fler jobb, miljö, hälsa, klimatpåverkan och att lära barnen i skolan hur viktig maten är.

Ruttoptimering och om samordnade transporter. 75% mindre transporter idag jämfört med när de började. Förr Ville man centralisera uppköp av livsmedel och tyckte det var bra med få leverantörer idag har det verkligen svängt. Idag vill vi ha konkurrens och det är inte bra att vi bara har två stora leverantörer Det driver på priserna för kommunerna och gör det så svårt för små matproducenter att kunna leverera.

Det blir så tydligt att om Vill vi ha en lokal svensk varuproduktion så måste vi Åxå köpa lokalt svenskt.

Att dela upp inköp på varor för sig och transporter för sig ger ett helt annat läge för kommunen som upphandlade. Meniga och Servera har då inte samma makt över kommunen som upphandlade.

”När jag handlar till barnen så handlar jag svenskt, där jag vet att djuren hanterats på ett bra sätt. samtidigt så kan jag inte påverka det de äter i skolan, där det bara handlar om priset och vi vet att det billiga köttet betyder en usel djurhållning. ” säger en av de som jobbat politiskt med frågan.

”Företagen kan lämna in anbud genom att kryssa i en lista. Kommunen tar nu ett helt annat ansvar för att kunna handla lokalt. De stöttar de lokala företagen och underlättar för att få fler som är med och lämnar anbud. Det är viktigt att inte utesluta någon som vill lägga anbud på transporter eller på varor, samtidigt som kraven och ersättningen utgår från det man verkligen vill ha.”

Ett mycket intressant besök som relaterar till det jobb vi gjorde i Västerbotten i Hållbar service.

Boktips. Bodil Jönsson lilla bok vunnit eller försvunnit

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.