Ska staten stötta företagandet i Norrland?

Vi som var så oerhört glada över att Maud såg till att Inlandsinnovation kom till har fått höra mycket kritik. Inlandsinnovation kom till för att stärka upp kapital till företag som vill utvecklas i Norrlands inland. Regeringen har nu gjort en granskning och kommer nu med förlag på förbättringar för samtliga rikspengar som finns i landet och inte bara för Inlandsinnovation.
För att samla ihop de som ska stötta företag föreslår regeringen nu att man slår ihop flera aktörer till en, som Almi och Innovationsbron. Man ger också rikskapital aktörerna Fouriertransform och Inlandsinnovation ett breddat uppdrag. Där regeringen nu åxå satsar på en fond-i-fond-lösning, som betyder att de företag som söker statliga riskkapitalet redan på fondnivå investerar tillsammans med det privata. Då kan det statliga riskkapitalet dra med sig ytterligare privat kapital redan i tidiga skeden, sprida riskerna och växla upp kapitalet.

Sen styr regeringen upp de olika fonderna och aktörerna genom att säkra kostnadseffektivitet, ta fram förslag och mål för att effektivisera förvaltningskostnaderna. Tillväxtanalys ska följa upp bolagens investeringar och utvärdera hur investeringarna sker.

Det handlar ju inte främst om att stötta företag utan det handlar om att se till att det skapas jobb! För fler jobb krävs det att vi tar vara på kreativiteten i vårt land. I veckan är det Mötesplats i Lyckselse som region Västerbotten arrangerar, där kreativitet och innovationslust ska diskuteras. Det visar på hur viktigt dt är att det finns både kreativa människor som vill starta företag och att det finns pengar som stöttar upp så att det kan bli verklighet.
Samtidigt så ska kraven vara starka så att pengar går till de som är seriösa och satsar ärligt av sina egna pengar. De bästa idéerna skapar framtidens jobb. Men för att företag ska kunna utvecklas och anställa fler, och för att nya idéer ska bli verklighet, krävs människor som vill och vågar satsa och det krävs pengar.

Idag kommer drygt 98 procent av rikskapital i Sverige från privata aktörer. Men det statliga behövs då många produkter eller tjänster inte är färdigutvecklade och är då en osäker investering likväl som det saknas riskvilligt kapital inom regioner och sektorer med svag tillväxt. Miljöteknik är en sån sektor och Norrlands inland en region där få vågar satsa pengar.
Så när privata pengar kan samarbeta med statliga pengar och ett tydligt stöd så kanske vi får fler som vill och vågar satsa på sina idéer och skapa jobb i Norrland.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.