Vi vill veta vad du äter!

Imorgon är det kommunfullmäktige i Vilhelmina och Centerpartiet har ställt en interpellation om kommunen köper i danskt antibiotikastinnt kött. Vi som är aktiva i centerpartiet har länge kämpat för att få igång debatten om den svenska grisproduktionen som håller på att försvinna pga för dålig lönsamhet. Det har varit en allt för tuff konkurrens utifrån att vi i Sverige har så mycket tuffare djurhållningskrav än andra länder i Europa. Det har gjort att vi i Sverige har glada och friska grisar men att bonden inte kunnat konkurrera om priset och många grisbönder har slutat. Debatten blev het i EP valrörelsen och det var bra. Men vi vill veta mera, vi vill veta vad kommunen köper in för kött till skolbarn och äldre.

svensken varje år äter 35,7 kg griskött enligt Svenskt Kött. Av detta kött så importerats 38,5 % från Danmark, 34 % från Tyskland och 7 % från Polen. Om man räknar om det så blir det att du som svensk varje år äter 13,6 kg danskt kött, 12,1 kg tyskt griskött och 2,5 kg kött från Polen. Antibiotikastinnt kött som ökar risken för antibiotikaresistens, från grisar som förlorat sina svansar och där djurens livsvillkor kan vara miserabla.

Du som svensk äter 28 kg svenskt griskött varje år. Kött som du kan vara säker på är utan antibiotika och som kommer från glada grisar som levt under hårda djurskyddskrav och som fått behålla sin svans. Sverige har en låg förbrukning av antibiotika och är det enda EU-land där människorna får mer antibiotika än djuren.

Så om du vill se till att det finns ett levande lantbruk, att grisarna är glada och friska och att maten du äter inte innehåller antibiotika så ska du välja en svensk gris. Vi tycker alltså att även kommunerna ska tänka till på vad det är för kött man köper.

Ska bli spännande att få höra svaret, om kommunen köper in danskt kött eller om man har tänkt om…

2 kommentarer

  1. Ann Arvidsson Renström

    Bra att ni ställer den frågan, för det undrar jag också. Var i Östersund på en förskola och där hade de fått ta bort däck och andra leksaker som de haft på gården för att de var ”giftiga” och då gick det upp ett ljus för mig. Det får vi inte ha, giftiga saker på gården som barnen kan slicka på eller äta av, men maten som vi får, det spelar ingen roll om den är besprutad eller giftig på nått annat sätt. Bra fråga, hoppas ni får ett svar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.