Krokbäcken, Engesbäcken och sjön däremellan

I helgen har vi som traditionen bjuder firat midsommarafton i Golisen. Min hemby som är så aktiv och har diverse aktiviteter varje år genom sin förening GOL. Midsommaraftonens tårtknytis går inte av för hackor, inte heller den prestigefyllda stövelkastningen och dansen kring stången där alla är med.

Nu i sommar kan du Åxå hyra kanoter för paddling i Nästansjön och dess biflöden.
Såhär skriver föreningen på sin hemsida. www.nastansjo.se/gol

Två aluminiumkanoter finns till uthyrning. Varje kanot tar två personer. I hyran ingår två paddlar, flytvästar och en vattentät förvaringstunna. Det finns även ett extrasäte att låna om ni har barn som vill följa med på turen. Meddela vid bokning om ni behöver barnflytväst.

Priser:

150 kr/ 5 timmar
200 kr/ 12 timmar
300 kr/ 24 timmar
( 150 kr/extradygn)

Bokning och information

Sara Enebjörk 0940-340 50 eller 0730-49 44 29
Eva Flodin 070-335 18 39
Laila Jonsson 0940-100 85 eller 070-356 04 45
Malin Danielsson 0730-84 07 15

Förslag på utflyktsmål:

Sikholmarna: Ligger en bit ut i sjön och består av två holmar. På den större av dem finns en fin ”gapakôja” med grillring utanför. En bit in i skogen finns även ett utedass. Vid Sikholmen är det kvällssol och väldigt vackert de kvällar sjän ligger spegelblank. Skriv gärna i gästboken innan ni lämnar Stor-Sikholmen.

Badplatsen: Ligger ”mittemot” Sikholmarna. Även där finns grillring som går bra att nyttja om man vill ta fikapaus. Är det fint väder och varmt i vattnet kan ni passa på att ta ett dopp! Det är sandstrand och badplatsen passar bra för barn eftersom det är relativt långgrunt. För barnen finns även gungor och en rutchkana här.

Ängesbäcken: Föredrar ni paddling i bäck så är Ängesbäcken ett bra val. Det är inte långt mellan kanoternas uppställningsplats och bäckens mynning. När ni kommer en bit upp längs bäcken delar den sig, Ängesbäcken kommer från vänster och Krokbäcken från höger. När ni fortsätter uppströms längs Ängesbäcken kommer ni ganska snart till de gamla ”slåttes-raningarna”. Där slog Nästansjöborna myrhö åt korna. De gamla, nu ihoprasade ladorna, minner om den tiden. Gå iland och känn historiens vingslag då inristade initialer, väderangivelser och årtal talar från de gamla stockarna.
Förutom rester från myrslåttern kan Ängesbäcken dessutom, om ni har lite tur, bjuda på naturupplevelser i form av rikt växt- och djurliv. Bävern är en av bäckens invånare som många sett från kanoten.
Björnbäcken: Björnbäckens utlopp ligger en bit ner i sjön. Ni paddlar genom vägtrumman och fortsätter sedan uppför bäcken. På sensomrarna finns här fantastiska hjortronmarker så är det ett bra hjortronår kan ni ta med hink och stanna till där hjortronen lockar.

Andra små tips som kan vara en utmaning att hitta:
Pyramidstenen som egyptierna använde som förebild för Egyptens pyramider 😉
Kanalen som är en genväg mellan sjön och Ängesbäcken.
Petterssten´, en stor sten som ligger strax under ytan mitt i sjön, en bit från Ängesbäckens utlopp. Där kan man få stora, fina abborrar om de är på hugget.

Fiske

Möjlighet finns att fiska ifrån kanoten. Abbar´n nappar bra många sommarkvällar. Ta med egen fiskeutrustning!

Presentkort

Presentkort på paddling kan beställas.

Mer information om den ideella föreningen GOL- Golisens förening för en levande landsbygd finns att läsa på:

http://nastansjo.se/gol/

En kommentar

  1. Patrick

    Hei Maria,
    Det var interessant.Takk for tipset.Hvem vet en dag skal vi gjöre dette.
    Hilsen
    Patrick
    Magic Lapland

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.