Landsbygdsaveckling eller landsbygdsutveckling!

Igår kväll hade centerpartiet ett möte i Nästansjö bygdegård tillsammans med vuxenskolan och Hushållningssällskapet. Alla var välkomna oavsett partifärg.

Fantastiskt kul då det kom människor från hela kommunen och vida omkring, intresset för att leva och bo på landsbygden är stort. Det är en ny grön våg på gång i hela landet och en tydlig trend. Européer flyttar in i Västerbotten då de söker sig till en god miljö och ett hälsosamt liv.

Vi pratade under kvällen om intresset som finns hos oss, främst de unga att bo i en by, att odla sin egen mat, att ha höns, att jaga och att handla närproducerat.
Det är svårt att få fatt på ett hus i en by då efterfrågan är stor trots att det står tomma hus som inte säljs.

Många som kom är idoga företagsamma människor som driver på utvecklingen i sin egen by. Vi fick höra om hur man jobbat med utbildning i andra delar av landet, om lokala exempel på hur man hittat på saker som gör att man kan bo kvar i sin by.
Odling av svamp, grönsaker, smide, gärdsgårdarna, hönsmarknad, plantbytardagar, alpacka och strutsfarmer, snickerier, veteranbilsrally, sommarcafe, konst, gårdsbutiker, läkeväxter, bär och fisk och allt annat.

Vi pratade om Landsbygdsavveckling eller landsbygdsutveckling? Och vilken vilja finns att byarna ska leva? Vilken ambition finns hos de som bor i byarna? Och hur politiken kan bidra till att stärka landsbygden.

Vi pratade om hur viktigt det är att barnen får lära sig i skolan att odla sin egen mat och att laga maten. Potatis och svarta vinbär borde odlas på varenda skolgård. Att skapa ett intresse för att odla och att skapa själva är ett sätt att få barnen att stanna i byn.

För oss i Centerpartiet är det avgörande viktigt att landsbygden lever. Att man kan utveckla det närodlade på,olika sätt. Att det finns fungerande offentlig service även utanför tätorterna. Att skola, vård och omsorg, affär, polis, post, jordbruk, mack, småföretag, skogsbruk och andra samhällsbärare skapar ett livskraftigt och hållbart samhälle.

Vi tror bo att levande byar är det som driver ett samhälle framåt. Vi vill att det ska finnas skolor, förskolor och små företag i byarna. Vi vill öka andelen lokalproducerade livsmedel vid upphandling till kommunerna och till landstinget. Då kan fler leva på landsbygden via att producera mat och odla. Vi tycker det är oerhört viktigt att lanthandeln och mackarna finns kvar och har satsat mycket pengar på det. Och mer kommer då vi jobbar med serviceutredning just nu där jag varit involverad.

Det måste gå att bygga sig ett hus även på landsbygden och gärna vid en sjö. Igår presenterade regeringen lättnader i att bygga strandnära och tidigare har man presenterat hur man ska kunna finansiera byggande av bostäder.

Summan av kvällen blev att det finns mycket stöd för de som vill jobba med att utveckla sin by eller att utveckla det man redan gör till mer affärsmässiga verksamheter. Jag hoppas kvällen sådde några fröer för fortsatt utveckling av vår landsbygd. Jag ska göra allt jag kan för att stötta byarna och byautvecklingen inte minst genom att påverka politiken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.