Var tredje S-krona går till Stockholm!

I solstolen idag så läste jag en bra ledare som förklarar varför Magdalena Anderssons förslag inte är realistiska trots att hon aspirerar på att bli finansminister i en socialdemokratisk regering. Så här får ni läsa om hennes förslag lite närmare:

Den skatteåterbäring Socialdemokraterna vill ge till besöksnäringen är nämligen pinsamt svag. Till att börja med plockar man in drygt sju miljarder kronor på höjd moms för restauranger. Sen presenterar man en så kallad satsning som innebär att drygt en procent av det man tagit in går tillbaka till besöksnäringen. Socialdemokraterna erbjuder 75 miljoner på ökad marknadsföring av Sverige som besöksmål. Varav 25 miljoner blir en särskild satsning på Stockholm som turistattraktion. Var tredje satsad krona landar alltså i huvudstaden. Resten av potten ska hela landet få dela på. Trevligt.

Stockholm är redan en stark ekonomisk region och behöver inte draghjälp från staten för att klara sig ekonomiskt. Att Socialdemokraterna lovar bort var tredje krona till huvudstaden är inget annat än förtäckt valfläsk. Man vill visa att partiet är storstadsvänligt.

Liknande var det i tidigare S-regeringar. Då satsade man på utbyggt bredband i svenska storstäder – ekonomiska zoner som redan hade en naturlig investeringsvilja. En god grundregel borde vara att staten går in med pengar där det privata kapitalet inte räcker till.
Gynnsamma villkor för besöksnäringen är ett viktigt politiskt löfte. I dag är turism en av Sveriges största exporter. Om inte vinterturismen fanns i Jämtland och Härjedalen skulle antalet arbetstillfällen vara betydligt glesare i glesbygden.

Det handlar inte bara om att ett antal anläggningar, hotell och restauranger som inte skulle anställa personal. Utan också om att viktiga serviceplatser som matbutiker och bensinmackar skulle gå förlorade på grund av bristande lönsamhet.

Därför spelar det ingen roll hur många miljoner Socialdemokraterna lovar till företagen för man vill fortfarande dra ifrån miljarder genom en höjd restaurangmoms. Då har jag inte ens räknat på vilken ökad kostnadsbörda en dubblerad arbetsgivaravgift för unga skulle innebära för besöksnäringen som bärs upp av ung personal.

Socialdemokraterna brottas med bristande förtroende i jobbfrågan.
Partiet hävdar fortsatt att en höjning av restaurangmomsen var en dålig satsning. Regeringens ambition med en sänkning av momsen var 3 500 nya jobb. Branschen själva vittnar i efterhand om att drygt 10 000 arbetstillfällen skapats, oberoende Konjunkturinstitutet nämner 4 000. Runt om i landet finns därtill vittnesmål från småföretagare om att en sänkning av momsen avvärjde konkurshot. Verksamheten blev lönsam.
Men trots vittnesmål och fakta i sakfrågan väljer Socialdemokraterna likt en envis bagge att stå kvar på sin position. Det är ett osmickrande drag från ett parti som säger sig vilja ta jobbfrågan på allvar.

Den som skrev var Marcus Persson ledarskribent på Östersunds-Posten

5 kommentarer

 1. Erik

  Ja det är märkligt. Såg också att Staten lånat ut pengar till entreprenörerna för Arlanda Express. Räntefritt. Fritt från ränta alltså. Man tar sig för pannan. Kan någon verkligen misslyckas kommersiellt att driva detta stråk mellan Arlanda och Stockholm Central?

 2. Leif Danielsson

  Maria, du är enastående på ditt eget sätt. Nu surrar du om besöksnäringen och hur fel S tänker. Får jag ställa en enkel fråga; hur gick det med ditt eget hjärteprojekt, Dest.Lappland?
  Det, om något, var/är ju ett politiskt projekt, framsprunget ur verklighetsfrämmande politikers hjärnor.. Du målade upp en bild av att Lappland och V-botten formligen skulle invaderas av mellan -och sydeuropeer. För mig verkar det rent ut sagt ansvarslöst att politiker som du framställer rena rama fantasier som någon slags sanning. Du och dina anhängare lurar ju allmänheten, för att inte tala om vad det kostar oss skattebetalare.
  Maria, försök att komma ner på jorden. På tal om regioner, vad i helsike har ditt parti, C, gjort för insatser på regionalpolitikens område de 8 år ni haft inflytande? Inte ett dugg!! Nu riskerar ni att åka ut ur riksdagen och det kan inte bero på annat än att ni inte längre är trovärdiga, varken på nationell nivå, eller inom kommunalpolitiken.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Tyvärr har jag aldrig fått styra det projektet. Jag startade upp det under min tid som kommunpolitiker. Men Där har S hela ansvaret.

 3. Rubin Söderlund

  och hur trovärdigt är detta kommande från en Centerpartist? Hur är det med eran egen politik. Avfolkningen har bara ökat under era regeringsår och den ekonomiska utsugningen med den.
  Sopa framför egen dörr Maria.
  Rubin.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Hej Rubin. Urbaniseringen har gått väldigt snabbt i Sverige och tyvärr är det få politiska partier som ser det problemet. Centerpartiet har varit det parti i regeringen som jobbat aktivt för landsbygden. Tyvärr är de två största partierna otroligt centralistiska och set bara staden. Det måste vi förändra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.