Universiteten borde ta sitt ansvar!

Jag funderar kring sjuksköterskeutbildningen som startade nu på distans via Akademi Norr. Det var fler hundra sökande till denna utbildning och det låter ju fantastiskt bra, vi behöver ju verkligen fler sjuksköterskor. Men trots att vi haft sökande från inlandet till utbildningen så har väldigt få av dessa kommit in. Då utbildingen ges med ett brett intag så är de flesta som kommit in från andra delar av landet än från Akademi Norr regionen. Det gör att trots att vi har en utbildning så kommer vi bara ha ett fåtal utbildade sjuksköterskor som är knutna till inlandskommunerna om de tre år de tar innan de är färdigutbildade. Det gör att bristen på sjuksköterskor består.

Behovet av utbildade sjuksköterskor är störst i våra inlandskommuner, trots att utbildningen ges på distans från både Umeå universitet och Luleå tekniska universitet. Det är mycket hård konkurrens och vi behöver ha tillgång till fler studieplatser och praktikplatser. Det blir inget tillskott för oss om de som utbildar sig inte flyttar hit utan väljer att jobba vid kusten eller i andra delar av världen.

Vi kanske måste göra regionalt riktade utbildningar där kommunerna garanterar praktik och sedermera jobb. Problemet är då att det blir väldigt dyra platser om vi vill rikta dem mot en särskild region eller ort. Då kallar universiteten det för uppdragsutbildning! Lite märkligt kan jag tycka då universiteten borde se behoven och utbilda utifrån dem även om behoven är i inlandet. Våra små kommuner har inte de pengarna som universiteten kräver och framförallt så tycker jag inte att vi ska betala för utbildningar två gånger. Det är dags att universiteten istället tar sitt regionala ansvar.

Så jag tycker att universiteten ska ta sitt ansvar och se till de behov som finns och utvidga antalet platser och gärna rikt dessa mot inlandet, se till att praktikplatserna finns under hela året och samarbete med kommunerna så att studenterna blir väl mottagna. Då behovet finns och sökande finns så borde det vara en bra affär för hela samhället.

7 kommentarer

  1. Nicke

    Jag måste opponera mig mot uttrycket ”sjuksköterskebrist” som används i allt för många sammanhang. Det finns ingen sjuksköterskebrist generellt sett. Varje termin examineras ett stort antal sjuksköterskor men problemet är att våra landsting och kommuner inte betalar dessa en rimlig lön. Då väljer de istället naturligtvis att ta jobb på andra ställen, tex Norge, där lönen ju är betydligt bättre. Lite underförstått får man alltid känslan att man, inte minst från politiskt håll, antyder att sjuksköterskorna ska ta sitt samhällsansvar och inte protestera mot lönenivån och att de ska ta jobb där det är svårt att rekrytera. Något som aldrig förkommer när det gäller läkare, där betalar man glatt fantasilöner till stafettläkare som kommer och gör ett nedslag på några veckor och sedan drar vidare till nästa utfattiga landsting.

  2. Olle

    Universiteten har givetvis ett stort ansvar i att bidraga till utbildning av olika yrkesgrupper. Dock glömmer du ju i ditt resonemang att ett universitet har väldigt svårt att öka på antalet utbildningsplatser på eget bevåg. Även om ett universitet är en statlig verksamhet så har man ju ändå budgetramar att hålla sig till för att få en utbildning att gå ihop. Ett exempel i relativ närtid är när utbildningdepartementet aviserade en utökning av antalet platser på läkarutbildningarna i landet. I t.ex Umeå universitets fall innebar detta en ökning med 20 studieplatser per termin. Dessa ”nya” platser skulle dock inrättas inom befintlig ram vilket gör det hela betydligt svårare att genomföra på ett bra sätt. Fler studenter per lärare, fler studenter per undervisningslokal m.m följer på detta i och med att pengar då saknas till att anställa fler lärare t.ex då det skall genomföras inom befintlig ram. Ansvaret för utökning av utbildningsplatser sitter inte främst hos universiteten utan hos utbildningsdepartementet!!

  3. Michael Gruber

    Viktig fråga. Synd att uppmaningen är missriktad då det är regeringen som bestämmer antalet utbildningsplatser och de ekonomiska ramarna i detta sammanhang.

  4. gerd

    Hej för att vara politiker så är du otroligt okunnig. All grundutbildning på universitet och högskolor är skattefinansierad. Undantag är så kallad uppdragsutbildning som finansieras externt och inte ger ”studenterna” något utbildningsbevis efter genomförd kurs. Den som betalar för uppdragsutbildningen bestämmer vilka som får gå kursen. Den statsfinansierade grundutbildningen, till ex sjuksköterske, och läkarutbildningarna får inte ha egna antagningsregler för sina utbildningar. Dessa frågor bestäms av myndigheter under regeringen. Universiteten kan alltså inte ”ta sitt ansvar” och ge förtur till lokala sökande. Även antalet platser för dessa utbildningar på universiteten är centrala beslut. För att få till stånd en antagningsordning som ger förtur till vissa sökande så måste du alltså påverka politikerna i Sveriges riksdag och regering. Synd att du missade detta under de 8 år som ni hade makten. Dessutom finns dessvärre ingen garanti för att en student från inlandet vill stanna kvar efter genomgången utbildning!

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Det må vara så idag men tycker du att det fungerar bra? Jag vill att vi vågar se behoven och anpassa utbildningar efter dessa. Hur ska bi annars klara av börden om inga utbildade finns?

  5. Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

    Tack för alla kommentarer. Vi är eniga om utmaningen men ingen av oss har någon bra lösning på problemet. Hur skulle vi kunna agera för att utbildningar ska finnas för att lösa efterfrågan på specifika yrkesgrupper?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.