Långsiktig hållbar markanvändning

Idag är jag med på en konferens som hålls i Vilhelmina med deltagare från hela norra Sverige. Den arrangeras av Skogsstyrelsen och Sametinget och handlar om hur vi skapar det långsiktiga hållbara systemet för att nyttja land och vatten för olika näringar. I norra Sverige så har det under alla tider funnits en konflikt kring nyttjandet av land och vatten. En konflikt som vi sällan pratar om men alla känner till och har olika historier omkring. Det är på tiden att vi löser den här problematiken.

Under konferensen idag redovisades hur man under de senaste tio åren nyttjat teknik och samråd som verktyg för att få olika markanvändning att se, förstå och ta hänsyn till varandra. Ett arbete som varit lyckosamt på många sätt och som fortsätter framåt där modern teknik är viktiga verktyg.

Med mig på konferensen hade jag en gammal kompis som idag jobbar på Bergstaten men som jag lärt känna i partiet då hon var stabschef på Näringsdepartementet. Hon berättade om hur processen ser ut då det gäller nya gruvor.

Gruvor och gruvbrytning var en av frågorna som kändes mycket aktuell utifrån det som händer i Pajala i dagarna där Northland Resourses säger upp flera hundra.
Hur ska vi se på gruvor och nyttjandet av den resursen och hur skapar vi långsiktighet kring det? Det som sker i Pajala är en väckarklocka för hur sårbar den här näringen är och hur stora sår den ger i lokalsamhället.

Men det är inte bara gruvor utan även skogsbruk, turism, vindkraft och vattenkraft slåss om naturresurserna som alla tillsammans både ska bruka och nyttja långsiktigt hållbart. En konferens som visar på hur viktigt det är att vi pratar med varandra, att vi vill förstå varandra och hur modern teknik kan hjälpa oss på vägen framåt. Olika näringar måste kunna verka i samma geografiska områden men man måste ta stora hänsyn till varandra om vi ska skapa det långsiktigt hållbara.

3 kommentarer

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Nej, jag har gjort en operation som gör att jag mest får vila fram till efter jul.

  1. Marita Stinnerbom

    Konferensen handlade om rennäringens markanvändning och det verktyg som används i kontakter med andra markanvändare. Hur olika markanvändare ska samråda, ta hänsyn och se landskapsperspektivet med andra markanvändare i stället för att enbart se sin egen verksamhet och hur dess verksamhet påverkar rennäringen. Hur beslutande myndigheter ska hantera ansökningarna i renskötselområdet och vilka erfarenheter som idag finns om hur andra markanvändare som gruvor, vindkraft, skogsnäring påverkar renskötseln.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.