Vart tar demokratin vägen?

Har fått frågor från vänner, grannar och människor jag mött då jag tankat, handlat och jobbat. Vart är demokratin på väg när överenskommelserna efter valet är något helt annat än vad som flaggades upp före valet. Helt nya konstellationer skapas för att ta den makt som är möjlig att få. De löften eller förespeglingar som gavs före valet är bortglömda eller förträngda.

Jag känner samma oro men ser kanske mer av maktspelet än de som är helt utanför politiken. Inte minst finns förra valfullmäktige kvar i mitt minne mycket starkt. Det var då första gången överenskommelser och tradition av hur val ska gå till bröts.
Maktspelet är fult och luktar lite illa men återkommer tyvärr efter varje val.
Att då vara rättryggad, ärlig, lojal, stark och rättrådig syns vara svårt när lockelsen blir för stor. Bi har sett flera såna exempel bara i vår egna lilla kommun.

Jag tycker det ska vara en ärlighet i politiken så har man sagt att man samarbetar med några innan valet ska man inte ömsa skinn efter valet och börja samarbeta med andra partier. Gör man det har man lurat väljarna och satt demokratin ur spel.

12 kommentarer

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Det finns inte någon Centerpartist som skulle samarbeta med fascistiska, nazistiska eller andra odemokratiska partier.

  1. Suzanne sellin

    Menar du med detta att Politiskt Alternativ lovat innan valet att samverka med Vilhelminas Allians eller ???

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Nej de sa de inte. Jag vill minnesakt de sa att de inte skulle ingå i något block.

  2. Anna

    Det är väl ändå väljarna som avgör vilka partierna ska samarbeta med efter valet, oavsett vad som sagts innan valet då partierna drömde om att just de skulle få majoritet? Det går inte att både vägra att samarbeta med nyfascistiska Sd och dessutom ändå samtidigt vägra samarbeta över blockgränserna när Sd nu blivit vågmästare! Jag skäms över de svenska politikernas ovilja att ta ansvar för Sverige! Alliansen existerar inte längre, och ni gick väl ändå till val som enskilda partier och inte som ett gemensamt Alliansparti?

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Hur ska väljarna kunna påverka efter ett val? De har ju redan valt sina företrädare då.

  3. micke

    Detta är väll inget nytt. Att få bestämma har för många länge varit viktigare än vad som bestäms. Som politiker kan du väll inte förvånas över detta.

  4. Bert-Rune Wibrell

    Hittler var ju en lysande politiker som drog upp landet,från fattigdom till en välfärdsstat,men såna åsikter får man ju inte uttrycka.Jag delar väl inte hans åsikter,det har skrivits en massa böcker och jag har läst dom flesta,men det har aldrig bevisats att det var han som beårdrade utrotningen,jag tror det var Himmler. Hittler var själv bekant med en jude som hjälpe honom när han hade det som svårast i Österrike.Allt finns att läsa,besök närmsta bibliotek.

  5. Christian

    Det är väl nästan så att det ska börja läras ut i skolan att partiers vallöften är saker som sägs för att muta till sig röster. Det är ingen som kan påstå nått annat då det används dagligen och värst under valår. Att säga det folk vill höra och sedan göra det man själv vill göra är tydligen något som går hand i hand med samtliga politiker oavsett parti.

    Tror det parti som går ut och lovar saker och sedan håller det kan vinna vilket val som helst, snart ingen som längre lyssnar på vad partierna går ut med innan val då man vet att det bara är en bricka i spelet.

  6. Åsa Fjällström

    Jag tror inte att 13% av befolkningen är fascister. Dom är trötta på block politiken. SD erbjuder ett alternativ för dem. Ett parti som kommer att gå sin helt egen väg efter valet vare sig partiet vill eller inte. Som väljare är jag trött på just det du beskriver. Uppgörelserna efter valet. Jag är glad idag att jag inte la min röst på politisk alternativ. Det hade varit att köpa grisen i säcken tyvärr. Se upp så att inte SD växer mer. Genom att utestänga dem från alla diskussioner kommer de att tryggt kunna sitta i vågmästare roll och växa. Det är just vad som skett i Norge. Till slut blev Fremskrittspartiet så stort att någon frestades av att göra upp med dem. Men då var det de som satte agendan. Ett stort misstag av de andra Norska partierna men en stor vinst för dem. Jag spår att vi får se samma utveckling i Sverige. Det är bäddat för det.

  7. Thomas Karlsson

    Det är politikernas skyldighet att följa väljarnas valresultat, och eftersom ”Alliansen” inte gått till val som ett gemensamt parti utan som 4 OLIKA partier så är det politikernas skyldighet att anpassa sig till valresultatet och bilda samarbeten som skapar majoritet men utesluter nyfascistiska Sd Det är först EFTER valresultatet som det går att bestämma sig för vilka samarbeten som är möjliga! ”Alliansen” är bara en förhoppning från de 4 partiernas sida, men det är VÄLJARNA som bestämmer ifall ett Allianssamarbete ens är genomförbart! Det går inte att ge väljarna 4 alternativ medan de i praktiken lurats att rösta på enbart ett enda alternativ, ”Alliansen”!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.