Mitt ansvar!

Läser en ledare i VK och funderar på hur jag ska jobba för att ta ansvar för Vilhelmina.

VÄSTERBOTTENS-KURIREN
”Alla är förlorare i den svåra osämjan VILHELMINA. Häftiga omkastningar har skett i Vilhelmina i de senaste kommunalvalen och stormigt har det varit i kommunalpolitiken. Turbulensen är inte över.
I många år har det varit tal om hur nödvändigt Vilhelmina behöver en riktig nystart som ger framtidstro och positiv stämning. Men osämjan har fått råda även efter valet. I missmod bildas ett nytt styre, ett improviserat och hastigt hopkommet arrangemang. Det kan gå hur som helst.

Fullmäktige krymptes från 35 till 27 mandat i och med höstens val. Färre skall alltså fatta besluten i en splittrad församling. Sju partier är representerade och en ledamot är partilös i nya fullmäktige. Folkpartiet föll ut, sverigedemokraterna kom in.

Socialdemokraterna styrde med egen majoritet förra mandatperioden, men föll tungt i valet. De behöver någon med sig i ledningen för att säkra sig om tillräckligt stöd i fullmäktige. Som de valtekniska avtal som ingåtts tillämpades vid fullmäktigemötet i onsdags tar socialdemokraterna hjälp av vänsterpartiet och den oberoende ledamoten Bengt Bergsten, som efter valet lämnat partiet politiskt alternativ.

Under den senaste mandatperioden med socialdemokraterna vid makten verkar mycket av de politiska strukturerna ha trasats sönder. Socialdemokraterna själva led ett svidande valnederlag. Kommunalrådet Åke Nilsson tappade mer än 200 personröster och var denna gång klart distanserad av Annika Andersson, centerpartiet, i personvalet. Tre av de borgerliga partierna gick framåt liksom politiskt alternativ, vänsterpartiet och sverigedemokraterna. Den svåra splittringen gör likväl att alla framstår som förlorare.

Något klart mandat för det styre som nu tar form gav väljarna inte. För att få fram ett bra nytt styre i en skara av tilltufsade partier skulle det behövas politiker med förmåga att sporra, inspirera, få i gång de kreativa krafterna och mana till samarbete.

Mycket måste förändras. En period till av strider, kränkande metoder och brutalt maktspråk skulle bli en katastrof för kommunen. Att söka samförstånd och breda uppgörelser i de viktigaste frågorna är en bättre väg att gå.”
© Västerbottens-Kuriren eller artikelförfattar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.