Ja eller nej till EU!

För tjugo år sedan så folkomröstade vi i Sverige om bli skulle bli medlemmar i EU eller inte. Jag var aktiv i JA kampanjen medans min man bar en keps med NEJ!

Jag såg fred och frihet som det viktigaste argumentet, att EU var viktigt för att bevara fred och utveckla demokratin i hel Europa. Min man argumenterade för ett starkare Norden och ett närmare samarbete mellan de nordiska länderna.

Idag tjugo år sedan så var det ungefär hälften av de länder som idag är med i EU. De flesta av dessa länder kom från det gamla Sovjet. Dessa länder har blomstrat och människor firar ett nytt sätt att leva , demokrati och öppenhet.

EU har haft det tufft ekonomiskt under de här åren, två djupa ekonomiska kriser har passerat. Ekonomiskt samarbete har varit bra för några och mindre bra för andra. Sverige som har sin största andel av exporten inom Europa drabbas snabbt när Europa går dåligt ekonomiskt. Samtidigt som vi kan ha legat än värre till om vi inte haft ett medlemsskap i EU.

Öppenhet och fri rörlighet är viktigt för alla länder, det ökar människors valfrihet att bo, leva och jobba där man själv vill. Det ökar företagens möjligheter och det ger starkare samarbeten som gör att vi lär mer av varandra.

Idag söker sig tusentals människor sig till Europa, riskerar livet i små båtar över Medelhavet för att komma hit. Men fler länder i Europa måste öppna upp för att ta emot flyktingar. Sverige tillsammans med många andra länder gör ett bra jobb och kan visa vägen för andra länder hur man kan hjälpa människor som flyr för sina liv.

Jag tror att Europa fortsättningsvis kommer att ha stora utmaningar som globalisering, urbanisering, hotet från Putins krigshets och klimathotet. Samtidigt är jag övertygad om att det bara är tillsammans inom Europa som vi kan hantera dessa utmaningar. Vi måste fortsätta att samarbeta, hjälpas åt och öppna upp för fler medlemsländer att hjälpa till.

Här hemma har ståndpunkterna inte ändrats under de här tjugo åren. Jag tror på Europeiskt samarbete och mannen i mitt liv tror på ett nordiskt samarbete. Det är som essensen i en demokrati vid vårt köksbord, alltså helt okay att tycka olika.

2 kommentarer

  1. Mikael

    Idag har vi mer krig och elände än på många, många! år. Vi har en grupp människor (EU) som gör lagar och regler (Sverige) helt utan någon som helst demokratisk anda! EU har gjort Sverige så svagt och utsatt! Nyss läste jag att det bara skulle ta en vecka innan svenskar börjar svälta vid en eventuell kris… EN VECKA! EU har gjort Sveriges självständighet så svag! Det ända EU har lyckats med är vad Adolf Hitler och hans hejdukar misslyckades med… Tänk på det.
    One people, One reich…
    Visst enade är vi starka. Men vi är INTE enade, vi är mer splittrade än vi någonsin varit!
    Se bara hur folk är mot varandra idag! i Sverige! Jag skulle kunna pladdra på tills den här lilla textrutan inte tillåter mer text men whats the point…

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Att skylla på EU är att göra det lätt för sig. Att vi har en dålig beredskap handlar om mångårig inhemsk politik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.