Äkta människor!?

Demografin är en tuff utmaning, fler dör än vad som föds, iår är det 58 barn födda per den sista november.
Vilhelmina minskade med 63 personer förra året men räknar vi bort alla som kommer nyanlända så skulle siffror vara en minskning med 170 personer. Det är oerhört värdefullt att vi kan få ett Vilhelmina att våra, möte utmaningar med nya krafter, få fler Vilhelminabor och fler som jobbar och fler skattebetalare.

De tre stora utmaningarna för kommunen är globalisering, demografi och klimathot, inte att människor flyttar hit!

Globaliseringen utsätter våra företag för en internationell konkurrens oavsett vilken typ av företagande det handlar om. Konkurrensen ökar inom alla branscher. Den innebär även att människor inte längre bor i samma land hela livet. Våra ungdomar flyttar till andra sidan jorden för att jobba, studera och uppleva. Människor söker sig till nya länder av olika anledningar. Många flyr och Sverige tar idag emot en tiondels promille av världens alla flyktingar. De flesta invandrarna till Sverige är utflyttade som bott i ett annat en period i sitt liv men som vill flytta tillbaka till Sverige.

Problemet med demografin är att för få föds i relation till de som dör och att andelen av befolkningen är gamla och inte är i Den ålder när de för in mest skatteintäkter till kommunen. Allt färre ska finansiera allt fler. Det tredje problemet är klimatet och de miljöproblem vi ser i både det vi äter, det vi konsumerar och klimatpåverkan som påverkar oss i vardagen.

Region Västerbotten visar på i den kompetensförsörjningsplan som de tagit fram att välfärden behöver människor som flyttar hit för att klara kompetensförsörjningen inom främst vård och omsorg där redan idag en av tre tandläkare har utländskt påbrå och en av fyra läkare kommer från ett annat land och allt fler undersköterskor har kommit hit från ett annat land.

Om SD ,S Björn Söder vision om framtiden innebär att Sverige ska rensas på alla med samiskt, judiskt, Tornedalska eller annat utländsk påbrå så blir det inte särskilt många kvar. Konstaterar att av Vilhelmina kommuns fullmäktige så skulle kanske inte ens en fjärdedel av ledamöterna räknas som Äkta Svenskar……
,

2 kommentarer

 1. Max Brantholm

  Hej Maria!
  Kommenterar ett inlägg du gjort för en tid sen men hoppas du ändå kan läsa det.
  Din Jul blir fin förstår jag av ditt inlägg och jag vill peka med ett varningens finger när det gäller julmaten!

  Men i det jag vill kommentera här är att du gör fel analys. SD anser att samer är urbefolkning och med deras teorier har jag som blekfet storsvensk inte rätten att bo här. Om de fick inflytande ser jag inte annat än att jag själv får ställa mig i kön till invandrarverket och lydigt be om lov att få bo här.

  God Jul
  Max

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.