Sans i rikspolitiken….

Jag andas ut och den sten som legat över bröstet sedan Löfven utlyste nyval har släppt. vi i Centerpartiet och Alliansen har under en längre tid pekat på behovet av en samsyn över blockgränserna i hur Sverige ska gå att styra i minoritet. Med den överenskommelse man äntligen kommit fram till har det nu skett ett genombrott. Nu har vi lyckats dyrka upp det låsta läge som det politiska Sverige har befunnit sig i, ett läge som inte gagnat någon. Dagens överenskommelse gör att vi nu äntligen kan ägna oss åt att diskutera de stora utmaningar som Sverige står inför, istället för att ägna oss åt prata formfrågor. vi i Centerpartiet ser fram emot debatter om hur det ska kunna bli lättare att få sitt första jobb, hur småföretagens villkor kan bli bättre, hur vi kan möta klimatutmaningarna och hur vi kan få en god utveckling i hela landet. Vi vill diskutera de stora frågorna, utmaningarna och komma med förslag som gör att vi kan hantera dessa.

Det jag tycker är viktigt från dagens överenskommelse är att de utbrytningar som gjordes när budget skulle antas 2010 och 2013 ska inte vara möjliga. En minoritetsregering ska kunna regera med sin egen budget.

Jag är fortfarande mycket förbryllad över Löfvens hantering, att han utlyste ett nyval och att han vid de två möten han haft med Centerpartiet inte varit intresserad av att hitta sätt att komma överens. Han har begärt att vi ska ställa oss bakom hans förslag. En märklig inställning som han började förstå förra veckan då det blev en annan ton. Att komma överens kräver att båda parter ger och tar. I ett låst läge behövs politiker som kan komma överens – men det handlar om att komma överens om rätt saker så att en anständig opposition kan behållas. Det är en nödvändighet i en demokrati.

S och MP har nu anslutit sig till Centerpartiets och Alliansens förslag och det känns bra.

2 kommentarer

 1. Andreas Wahl

  Alliansen har iom dagens utspel skyfflat ner det sista förtroende marginalväljarna
  hade, rakt ner i dyngbrunnen.
  Ett par av Allians-partierna kommer garanterat att ryka i nästa val.

  Sossarna är inte bättre, Lövfen har sagt en sak och gjort en annan…
  Det enda som kan rädda dem nu är om S kickar MP och att Lövfen sedan avgår
  med hänvisning till tidigare uttalanden om att administrera andras budget.
  Annars har det nog runnit över även för många fotsoldater även där…
  Kommer det att ske?

  Och vilka kommer att vara nästa vals stora vinnare beroende på händelseutvecklingen framgent?
  Mvh Andreas

 2. Sixten Jonsson

  Jag tycker faktiskt synd on Anna kindberg batra, vilken dålig start som partiledare. 4 års riksdagsarbete som bara går ut på att kvittera ut arvode tillsammans med dom 158 övriga alliansledamöterna. När det gäller är man som vanligt sig själv närmast. Och vad härligt att få fortsätta 3år till med den sämsta miljöminister någonsin som använder obeskattad dieselolja
  För uppvärmning av sin fritidsbostad i Stockholms stad . Nu återgår jag till att elda med gummistövlar bildäck mm för att harmonisera med miljöministern.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.