Påläst intresserad och ansvarig!m

Som politiker har du ett ansvar att vara påläst, att kunna lagstiftningen som styr dina beslut, att vara med på sammanträden där du är invald och är personligt ansvarig för det som beslutats. Det är ett stort ansvar att vara vald av medborgarna att företräda dem.

Har i veckan utbildats för att bli landstingspolitiker, fått passerkort och teknik för att komma åt alla handlingar som nu inte längre hanteras på papper. Alla som valdes in i höstens val har varit på två dagars mangling. Vi har fått lära oss hur olika lagar styr beslut och verksamhet, vår roll som politiker i detta och vi har fått veta mer om olika verksamhetsområden och om allt från funktionshinder, jämställdhet, folkhälsoarbete till administration och mycket annat. En god och jämlik vård för alla medborgare ligger som rättesnöre där Landstinget har som mål att ha världens bästa hälsa 2020. Vi fick lära oss att fullmäktige ska ta den nämnd som inte håller sin budget i örat, ordentligt. Samtidigt så vet vi att vi måste ge den service som kommunen är ansvarig att förse medborgaren med. Det är så sant och det är så svårt, men det finns inget annat sätt att styra ekonomi.

Mycket Intressant är den nya patientlagstiftningen som vänder perspektiv från läkarfokus till patientfokus. Nu är det du som patient som äger din egen hälsa. Du kan nu skriva egna remisser, välja vårdutförare och själv söka information på 1177.se och andra siter där du kan finna vägar för att själv ta hand om dig. Att själv få välja är oerhört viktigt i ett demokratiskt samhälle. Makten går tillbaka till medborgaren i och med den nya lagstiftningen. Men det handlar även om det egna ansvaret att sköta sin hälsa.

Som inlandsbo ser jag att rättesnöret om en rättvis och likvärdig vård i hela länet inte håller. Den utvecklingen går åt helt fel håll. Där har jag och andra politiker ett stort ansvar att se till att alla medborgare för den vård de har rätt till. Att se till att fler aktörer kan erbjuda vård är där ett förslag vi vill driva. Det gläder mig att västerbottningarna som bor nära en ort i ett grannlän nu kan välja den vårdcentralen om de vill. Doroteaborna kan vända sig till Hoting tex

2 kommentarer

 1. Lilian Holloway

  Hej Maria!
  Gammal kamrat från tidigare arbete. Nu hittar jag äntligen en inlandspolitiker med trovärdighet som verkligen har en grannlaga uppgift i dessa maktens korridorer.
  Huvudfrågan är ju, som alltid,, inlandets överlevnad.
  Jag hoppas det finns en osynlig kraft i ditt kommande landstingsarbete, som gör att du knäcker ”de små pojkarna” till förmån för vi i länet som lever i utanför pojkarnas verklighet. Risken är uppenbar, att vi blir så få, att det är fritt fram.
  Hälsar Lilian

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.