Moms, frivilligt arbete och medmänsklighet

Idag kan vi lsa i VK om en fantastisk kvinna i Vilhelmina, Sara, som är en medmänniska mer än det vanliga. Hon tilldelas en tårta för det arbete hon gör för medmänniskor som behöver hjälp. Hon borde få långt mer än en tårta då hon gör det alla vi andra borde göra, vi kanske tänker tanken men vi tar inte tag i det.

Hon och många andra är engagerade i Second hand en Loppisverksamhet där Vilhelminabor lämnar in sådant de inte längre behöver. Jag lämnar in allt från kläder, leksaker och möbler då jag vet att de kommer till nytta hos någon annan som kan välja att köpa för en billig penning det de behöver. Sen köper jag sånt som jag kan ge bort i present, pressat glas som jag gillar och sytillbehör själv. För varje sak jag köper måste jag lämna in något annat är min princip.

Dessutom är det lilla caféet de driver en träffpunkt där många träffas, får samtala en stund och träffa andra människor. En mycket viktig social funktion.

Många kunder är nyinflyttade från alla världens länder. Det känns bättre för de flesta att själva köpa det man behöver jämfört med att få saker till skänks. Nu tänker regeringen med S Magdalena Andersson i spetsen momsbelägga den här typen av verksamhet. Det vill säga att de ska betala en fjärdedel av summan en vara kostar till staten. Vi i Centerpartiet tycker det är horribelt och fel. Dessa varor än inköpta en gång redan och då momsade så det staten ska ha är redan inbetalt. Dessutom är det främst hjälpverksamhet som bedriver loppisar av det här slaget.

Vi i Centerpartiet undrar hur Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hanterar den här frågan lokalt, har S och V Vilhelmina kontaktat sina riksdagsledamöter och protesterat?
Har ni inte det så är det hög tid att göra det för Saras skull och alla de andra som g´r ett så fantastiskt arbete fr´våra medmänniskor och för alla kunder som besöker och har loppisen som träffpunkt.

4 kommentarer

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Hörde i veckan en så vacker historia om kärleken. E historia som assar att berätta denna alla hjärtans dag.
      En äldre man kliver varje morgon upp och packa med sig en termos med varm dryck och en macka i sin väska. Hänger den om halsen, klär på sig och går ut. Det är några kilometer att gå bort till kyrkogården men mannen tar denna promenad varje dag oavsett väder. Han besöker sin hustrus grav, fikar och pratar lite med henne innan han går hem igen. Varje dag, år ut och år in.
      Det är en så vacker historia om att älska en annan människa, en evig evinnerlig kärlek. Och historien är sann, det händer där jag bor och den är vacker.

  1. Jerry Sellin

    Undanflykter, det är väl inte värre än när momsen infördes på allt annat en gång i tiden. Antingen sänker man grundpriset på varan, eller så lägger man helt enkelt på momsen på redan satt pris. När det gäller dessa ” Hjälporganisationer ” så har dom redan från början oftast fått varorna kostnadsfritt.
    Dessutom har oftast dessa organisationer offentligt finansierad arbetskraft, såsom FAS-3 mm.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Helt rätt det är organisationer som använder de pengar man får in till välgörenhet. Men det viktigaste är att alla människor själva kan ha råd att köpa det man behöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.