Länshatt eller lokaltrafik?

Idag är det Landstingsfullmäktige i Västerbotten. Du kan följa det via webben på www.vll.se Jag sitter placerad på andra bänk och försöker hålla fokus på det som är viktigast för inlandsborna samtidigt som jag tar på mig en länshatt där jag ser hela länet. Det är ju det vi i Centerpartiet gick till val på, en likvärdig vård i hela länet. Men där är det olika mellan olika partier. Debatten blir i vissa frågor en Umeådebatt där Umeå blir fokus och resten av länet periferi. Det blir likadant då det handlar om frågor om Skellefteå lasarett där det tenderar att bli en Skellefteådebatt.
Här bör alla ledamöter ta sig en tankeställare om på vilka premisser de är valda som företrädare. Ledamöterna är ju valda för att ta ansvar för och se hela länet och hela befolkningen de måste se längre än det område där stadstrafiken kör sina lokalbussar i den ort där de bor eller till en profession eller grupp av anställda.

Landstingefullmäktigemötet innehåller många viktiga frågor för alla som kan bli sjuka i länet. De frågor som lyfts har handlat om hög belastning på personal, personalbrist, långa köer och svårt att nå fram.

Något jag funderar på är de stora skillnader som finns mellan olika länsdelar. Det är stor skillnader som att i Storuman klarar vårdcentralen av 80% av alla som söker hjälp medan en vårdcentral vid kusten klarar av 30% av de som söker hjälp. Det måste analyserar vidare för att se vad det beror på. Är det så att när det finns specialistvård nära inpå så skickar läkare patienter vidare och när det inte finns specialistvård näras så förväntar sig patienten att få hjälp av den läkare man möter? Eller vad kan det bero på? vad tror du?

En kommentar

 1. Patrik

  Hej Maria.

  En snabb undran: Vad säger att inlandlandets vårdcentral klarar av 80 % medans kusten bara klarar av 30 %. Det kan faktiskt vara så att inlandet missar att diagnostisera 50% av de 80% då de inte vet vad man ska göra eller är för lata för att skicka en remiss! Jag misstänker att jag tillhör de 80% avklarade då jag under tre års tid besökte vårdcentralen och fick till svars ”ta två magnecyl och ring om en månad”. Vid sista besöket fick jag kommentaren ”du tror ju ändå inte på oss så jag skriver väl ut en remiss”. Det hade väl varit bra om jag hade fel men jag skulle träffa en specialist 11:15. Fick komma in 11:10 och 11:14 hade jag en diagnos och handlingsplan som innefattade skiktröntgen och operation. Dessutom fick jag en fråga om varför har du dröjt med att söka vård!! Så det här snacket om att inlandet skulle klara mer än kusten ger jag inte mycket för. Snarare är det journalfel eller själva tolkningen av journalerna som är felande.
  Kan du dessutom förklara varför landstingen har uppfunnit hjulet igen och igen och igen? Jag tror att det är minst 35 gånger, och kastat bort många miljarder på olika journalsystem som inte går att samköra nationellt. Miljarder som hade kunnat användas till vård och omsorg
  Detta är en av anledningarna att landstingen ska läggas ned eller frikopplas från sjukvården.

  Med vänlig hälsning

  Patrik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.