Moms på Loppisen

Jag skrev för ett par veckor sedan en blogg där jag kritiserade Magdalena Andersson, som finansminister, för att hon inte förstod att moms i en second hand affär som jobbar med välgörenhet inte var någon bra idé. Idag var hon kallad till Skatteutskottet av Centerpartiets jämtlänning Per Åsling som är ordförande där. Hon var kallad för att berätta för hur regeringen tänker lösa det akuta problemet med att ideella organisationers second hand-verksamhet sedan årsskiftet belagts med moms. Men hon inte varit på hugget att göra något åt detta. Har nog inte riktigt förstått vilka verksamheter det är som berörs.
Det vi driver på är att en framtida lagändring som måste bli av, ska gälla retroaktivt från den 1 januari i år. Så att de pengar man hinner betala in till staten ska man få tillbaka. Det kan göra att de som nu planerar att stänga kan överleva bara de får ett besked.
Dock kom det inget klart besked om när regeringen tänker agera. Magdalena Andersson säger att hon ska jobbar så intensivt hon kan för att hitta en lösning snabbt.

Att hon svängt kanske beror på att Vänsterpartiet flaggade att de skulle ställa sig på Alliansens sida i frågan och då hade hon förlorat i riksdagen.

Jag kan tänka mig att många ideella föreningar nu gläds åt beskedet, även om man inte vågar jubla än då man inte vet om Centerpartiets förslag om retroaktivitet kommer att bli verklighet när Magdalena bestämt sig. All heder år Pelle Åsling och hans slit i den här frågan. Han har verkligen slitit.

En kommentar

  1. Moälven

    EU meddelade redan 2008 att man inte kunde fortsätta som tidigare. Domen från Högsta förvaltningsdomstolen kom ju den 16 oktober 2013. Varför tog inte centern tag i frågan då Maria?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.