Vattenkraften skapar vinster vi inte ser röken av…

Vi Centerpartister fortsätter att slåss mot som det känns, väderkvarnar då det gäller återföringen av vinster från vattenkraften. Landsbygden som producerar mycket av landets energi och tunga industrivaror borde få mer tillbaka. Vi vill att regionerna ska få behålla en större del av statens vinstkaka och föreslår en regional beskattning av industrier och energianläggningar. Vi vill se en regionaliserad beskattning av fastigheter för industri- och energisektorn så att vinsterna från exempelvis vatten-, vind och naturresurser kan återföras till regioner där energi och andra nationella värden bryts, tillverkas och produceras.

Det skulle skapa helt andra förutsättningar för oss på landsbygden där vi ser hur service utarmas för varje dag som går. I dag går skatten från alla typer av fastigheter, utom bostäder, till staten. Det tycker vi är fel. Vi vill återföra medel till de regioner där resurserna skapas. Man kan göra det genom att omfördela skatten och se över och ändra skatteutjämningssystemet. Centerpartiet menar att lösningen skulle gynna möjligheterna för kommunerna i landsbygdsregioner att leva vidare och utvecklas. Om medel återfördes så skulle det finnas mer pengar för exempelvis skola och äldreomsorg.

Vi har svårt att få gehör för den här frågan i riksdagen då de andra partierna inte ser landsbygden. jag är besviken på våra riksdagsledamöter från länet som förra veckan röstade ner den motion som vi lade om at se över skattesystemet i den här riktningen.
Inte en enda ledamot från länet ställde sig bakom vårt förslag mer än Helena Lindahl. De ville inte ens låta oss utreda saken. Det handlar om miljardbelopp som skulle kunna användas till förbättring av samhällsservice i landsbygd. Vi kommer inte att ge oss utan vi kommer att kämpa vidare i den här frågan. Så länge som inget annat parti har ett enda konkret förslag på hur vi långsiktigt ska lösa problemen som urbaniseringen ger så länge kommer vi att kämpa på. Till slut kanske de andra partierna begriper, vågar gå emot stadsledamöterna och se att hela landet måste ha förutsättningar att bidra till välfärden.

5 kommentarer

  1. Carl-Axel Otterhall

    Hej Maria. Det här är jättebra. Fortsätt att kämpa mot väderkvarnarna:) Ta även med de skogsägare som avverkar här men bor på annan ort och skattar där.

  2. Mats

    Ja det är väl så sant det är sagt! Själv är jag sk, utboende skogsägare med fastighet belägen i glesbygd, i det området är vi 47 ägare av ca 9000ha och om man då tittar på var dessa (inklusive mig själv) är boende/skattskrivna så är det endast 4 st som är boende i kommunen. Skogen har ju defakto stått där i ca 100 år innan man avverkar densamma, men när försäljningen så sker så betalas inte en krona i skatt till den del där den vuxit och gjort det möjligt att få dessa inkomster. Det vore väl inte mer än rätt att beskattningen sker där värdet har uppstått?

  3. Martin

    Det är modigt gjort av C att ställa upp för norrland/glesbygd. Det finns andra partier som hellre fiskar röster än angriper problemet där det är som störst. Här är Mp helt i egen klass….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.