När blir det val igen? Var det den 22 mars?

I höstas började en grupp Centerpartister analysera de senaste valen och resultatet har presenterats i veckan som gick.
Vi visste ju redan att EU valet var ett av de bästa valen för Centerpartiet på länge. Vi ökade från norr till söder, och mest i städerna. Vi pratade då om att vi ville se grisknorrar på glada grisar och om det horribla i att vi skapar antibiotikaresistens av maten vi äter. Vi gjorde en mycket stark valspurt och landade på 6,5 procent. Det bästa resultat i EU-valet på nästan 20 år.

Sen kom höstens val där kommunvalen var framgångsrika. I 46 kommuner fick vi över 20 procent. Centerpartiet i Nordmaling blev den största raketen med en ökning på nästan 17 procentenheter upp till 36 procent. Partiet gjorde särskilt starka kommunval i Västerbotten, Norrbotten och Dalarna. Även i Vilhelmina ökade vi rejält från 12 % 2010 till 20% 2014. en rejäl ökning alltså.

Vi var helt uträknade under våren så valresultatet till riksdagen som var ungefär som i det förra valet får ändå ses som en framgång. Centerpartiets väljare prioriterade landsbygd, miljö/klimat och jobb/företagande, precis som partiet gör. Tittar man däremot på alla väljares viktigaste frågor är det frågor som ekonomi, välfärd och skola som ligger i topp. Frågor som hanteras av främst kommunerna, väljarna är intresserade av det som finns nära i lokalsamhället.

Slutsatsen blir att vi drev rätt frågor men samtidigt måste vi bli bredare för att bli än större och driva fler frågor som blir tydlig Centerpartifrågor.

Vi kommer att fortsätta jobba med en Närodlad politik, bli än mer tydliga och än mer fokuserade på de frågor som rör det lokala samhället. Den här analysen är ett bra underlag för att resonera vidare inför nästa val, när det nu kommer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.