Nu centraliserar staten igen!

Allt vatten ska till havet brukade Gunnar Hörnlund säga och han får än en gång rätt. Skatteverket har nu bekräftat att myndigheten kommer att stänga kontor på flera orter, bl.a . i Lycksele. Det är bedrövligt att de statliga verken får göra som de gör. Det måste finnas en idé om att jobb betyder mer på landsbygden än i stan. Man lyfter fram rekryteringsbekymmer som en anledning till att lägga verksamheter i stan och så länge ingen säger emot så blir det en sanning. Men om man nu vill ta ett ansvar för hela landet så borde de små orterna bli kvar längs, distansöverbyggande tekniker nyttjas mer och etableringen av nya kontor borde ske i orter där jobben betyder mer än en lön.

Ett motiv som Skatteverket tar till är att företagsbeskattningen inte är tillräckligt bärkraftig ute i landet. Men hallå, om vi fick beskatta all de värden som skapas lokalt hade bärkraften varit högst i Norr och Västerbotten!!
Det är ju centraliseringen som driver på att företagbeskattningen minskar, ju fler statliga myndigheter som försvinner ju svårare att få en samhällstruktur som gagnar företagen och deras verksamhet. Det är ett stort samhällspussel som måste ha alla bitar på plats för att bli helt. Skatteverket ska finnas där företag finns och företag finns även utanför storstäderna. Dessutom är det bästa alternativet att lägga statlig verksamhet i små orter då lokalhyrorna och omkostnader ofta ligger långt under snittet i en stad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.