Sven-Erik Bucht!? är han bara minister för Norrbotten?

Det är för bedrövligt!

Om en nedläggning av både Arbetsförmedlingskontor och Skattekontor kommit under den borgerliga regeringens tid hade kommunalrådet Lilli Bäcklund och Isak From rusat ner till departementen och protesterat. Näringsdepartementet, Finansdepartementet och Landsbygdsdepartementet skulle alla ha ställts mot väggen.

Det räcker inte med Element Six i Robertsfors, Volvo Lastvagnar, Isringhausen i Umeå och nu Husum fabriken i Ö-Vik utan även de statliga verken lägger ner i Norrland. Det är enormt många jobb som försvinner, i storlek med när SAAB försvann från Trollhättan. Då hängdes Maud ut som ansvarig, vem är ansvarig nu?

Sven-Erik Bucht som Landsbygdsminister och regiondirektören för Skatteverket tar bara regionalpolitiska hänsyn i Norrbotten. I Västerbotten gäller inte samma hänsyn?!

När Skatteverkets chef sitter i Luleå och lägger förslag på att lägga ner Lycksele men bevara alla kontor i Norrbotten så ser det väldigt illa ut. Jag tycker att Lilly Bäcklund och alla andra socialdemokrater, miljöpartister och vänsterartister ska åka ner till Stockholm och ställa sig på barrikaderna och protestera. Det gläder mig därför att se att framträdande Socialdemokrater vågar ställa sig på barrikaderna mot sin egen regering. Se:
http://regionvasterbotten.se/press/starkt-kritiska-mot-beslut-om-flytt-av-skattekontoret/
Jag säger bara, kämpa på!

Sjlv har vi i Centerpartiet begärt en allmän debatt i riksdagen för att diskutera statlig service på landsbygden. Ska bli en intressant debatt. den kan följas via nätet när den blir av. Så här tänker vi: Länk.

2 kommentarer

 1. Magnus Johansson

  Hej Maria!

  Jag håller med dig om mycket, men som den fullfjädrade politiker du är så framställer du dig och Centern som de som står på barrikaderna och slåss för landsbygdens väl och ve. och det är bra, men det finns fler och det tjänar inte saken att peka finger.

  Dock vill jag påminna dig om om vilka som hade regeringsansvaret då Vilhelminakontoret lades ned och även ge dig en kopia på hur bl.a socialdemokraterna i Vilhelmina agerade med ett direkt citat från regeringens hemsidesarkiv:

  ” Fråga

  2006/07:1296 Skattekontoren i Vilhelmina och Lycksele

  av Karl Gustav Abramsson (s)

  till finansminister Anders Borg (m)

  Inom Skatteverket genomförs nu rationaliseringar i verksamheten. Denna vecka informerades personalen vid skattekontoren i Lycksele och Vilhelmina om att merparten av verksamheten skulle flyttas till Umeå och Skellefteå. Sammanlagt ett trettiotal jobb skulle därmed flyttas från inlandet till kusten. Kvar skulle bli några enstaka personer som då ska svara för viss service till företag och till allmänheten.

  Utbyggnaden av IT-infrastrukturen i Västerbotten har pågått under många år och länet torde vara det mest bredbandstäta i landet. Såvitt jag kan förstå är också Skattverkets kontor i både Lycksele och Vilhelmina anslutna till detta höghastighetsnät. Var jobben görs kan alltså inte ha någon betydelse ur teknisk synpunkt men väl ur kompetens- och regionalpolitisk synpunkt. Arbetslösheten i Norrlands inland är hög och varje möjlighet att skapa eller bevara jobb är enligt allas mening en prioriterad fråga. Därför är det varken rimligt eller försvarligt att flytta jobb inom Skatteverket från sysselsättningssvaga områden till orter med en mer differentierad arbetsmarknad när både kompetens och teknik finns tillgänglig på avflyttningsorten.

  Jag vill därför fråga finansministern:

  Är finansministern beredd att medverka till att jobben inom skattekontoren i Vilhelmina och Lycksele blir kvar?”

  För Vilhelmina gick det illa och för Lyckseles del fick man en respit på upp till 10 år, men nu verkar deras öde vara beseglat om inte något görs. Låt oss tillsammans jobba för Lyckselekontorets bästa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.