tabussen.nu

Att få till gemensamma taxor för att åka buss i Norrland är inte enkelt och i veckans regionfullmäktige var debatten het. Det förra kollektivtrafikutskottet har tagit in en konsult som tittat på hur resandet ser ut och hur vi ska ta betalt av de som reser så att det blir rättvist. Sen har den rapporten använts för att prata ihop oss i Västerbotten med de fyra andra länen, Västernorrland, Jämtland och Norrbotten.

Jag var med i mitt första kollektivtrafikutskott som beslutade om förslaget och jag tycker att det arbete som lagts ner den förra mandatperioden måste få komma i mål. Det är viktigt att vi bygger system så att det blir enkelt för människor att både åka kollektivt och köpa biljetter. Idag kan man ladda ner en app tabussen.nu där man både köper biljetter och ser när och vart bussarna går.

Det hade ju varit enklare om alla fyra län ingått i en gemensam region, då hade vi kanske kunnat komma överens lättare. Fler och fler åker kollektivtrafik i Västerbotten där bussarna blir allt mer åkvänliga.
Ett bekymmer är att kollektivtrafiken över kommungränser ligger på landstinget som har som huvuduppdrag att ta hand om sjuka. Kommunerna står för trafiken inom kommunen som oftast är skolskjutsar. Dvs den trafik som startar och slutar inom kommunen. Vi har ingen kommersiell trafik mer än i städerna. I länet så kör Skellefteå kommun sin egen trafik så de ingår inte i länstrafiken.
Vi i Centerpartiet vill lyfta fram att man ska kunna köpa biljetter för en hel resa där man åker både buss och tåg. Som att man åker tåg till Lycksele och sen buss vidare hem till där man bor i inlandet.

Vi har fått veta att det ska vara på plats under våren så nu hoppas vi att det blir enkelt att köpa biljetter och att många fler väljer att åka kollektivt. Ladda hem appen idag så blir det lätt att både se när bussen går och att betala din nästa resa. Tabussen.nu

3 kommentarer

 1. Carl-Axel Otterhall

  Hej Maria. Förstatliga – då har ni löst problemet! Vad kostar inte sådant här lokalt tjafs vår välfärd. Det är lika idiotiskt inom skolan. Där sitter man lokalt och skall skapa nationell rättvisa utifrån att tolka lagar och förordningar. Visst finns det annat att lägga våra gemensamma skattemedel på!?

 2. Ann Arvidsson Renström

  Men det innebär att man måste ha en modern mobiltelefon. alltså måste jag byta telefon. Sen tycker jag att alla chaufförer ska ha samma policy när kortautomaten inte fungerar. Jag och mina barn fick inte åka med till Umeå från Vilhelmina när mitt kort inte fungerade( fast det gjorde det visst när jag kollade i två andra automater) utan fick snällt kliva av och åka dagen efter. Den dagen sa chauffören att jag kunde gå och sätta mig för automaten inte fungerade, då fick jag åka gratis, han frågade inte ens om jag hade lösa pengar vilket jag garderat mig med (och hädanefter alltid kommer att gardera ig med). Efteråt har jag hört att det varit olika för folk när automaten inte funkat. Den dagen orkade jag inte bli arg men nästa gång sätter jag mig och vägrar gå av, då får chauffören kalla på polis. Det är ju inte precis som om man kan ta nästa buss om 30 min, och vi som hade ett sjukhusbesök vi skulle på tidigt på morgonen. Ann

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Tack för infon om hur det fungerar. JAg lyfter det vidare i kollektivtrafikutskottet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.