Rut och Rot och otur när man tänker….

När Rot och Rut avdragen kom så minskade svartjobben och staten fick in mer skattekronor än någonsin då folk valde att anlita företag lagligt då det blev lika billigt som att köpa tjänster svart. Det har gjort att det varit en bra affär för staten. Men det går emot den ideologi som S företräder där de vill ha höga skatter som främsta insats även om det innebär att svartjobben skulle öka och intäkterna till staten därmed skulle minska. En märklig och omvänd politik om man ska försöka få in så mycket pengar som möjligt till staten.

Igår så gick två av regeringens egna parter emot dessa förslag. Regeringens egen expertmyndighet Ekonomistyrningsverket säger att det skulle leda till mer svartjobb och att kvinnor skulle få det tuffare då det fortfarande är kvinnor som har det främsta ansvaret för hemmet.

Den andra parten Ekobrottsmyndigheten underkänner också förslaget som säger att det finns ”risk för att svartarbetet kommer att öka i väsentlig mån och därigenom den ekonomiska brottsligheten”. Men det räcker inte, även Arbetsförmedlingen sågar tankarna på att minska Rot och Rut då det kan leda till färre jobb i delar av landet med hög arbetslöshet.

Den här regeringen har det inte lätt.

2 kommentarer

  1. Bert-Rune Wibrell

    Eftersom du aldrig svarar på kommentarer,förväntar jag mig inte svar på detta heller.
    Det är ju inte dom som gör avdrag,som dom oponerar sig emot,det är ju alla företagare som vill omvandla totalkostnaden till arbetskostnad dom är emot.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar. Jo jag svarar på alla kommentarer där det är ett riktigt namn bakom, en riktig person. Tyvärr får jag många kommentarer med diverse otrevliga kommentarer som den som skriver inte vågar skriva under med sitt rätta namn. Sånt besvarar jag inte.
      Jag förstår inte riktigt din kommentar. Det är arbetskostnad som man får dra av och köps det in material i mängder i ett företag men som de inte tar betalt för så upptäcks det när Skatteverket granskar. Jag tror inte att det är så stor del av våra företagare som fuskar. Det Rot och Rut gjort är att skatten aldrig förr varit så stor i just de sektorer som berörs. Mer skatt in alltså.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.