BB ska finnas när barn ska komma…

Det är en stor utmaning att klara av en likvärdig vård i vårt vidsträckta och glest befolkade län. Vi har stora avstånd och de 220 föräldrar som väntar barn i inlandet nu i sommar så bor många av dem i andra kommuner än Lycksele, långt från Lycksele BB och än längre från Umeå. En likvärdig vård kräver att vi tar ansvar för hela länet och alla länets medborgare och inte gör skillnad på människor utifrån vart man valt att bosätta sig. Det kallar vi för närodlad politik!

Lycksele lasarett ligger bra kvalitetsmässigt och gör ett mycket bra arbete inom många områden där de ligger i framkant inte bara i länet utan även i landet. BB i Lycksele är ett varmt uppskattat BB där många föräldrar strör rosor över verksamheten och det bemötande man får som föräldrar.

Nu hotar landstingsledningen att stänga Lycksele BB under sommaren, och menar att personalen från Lycksele ska bemanna Umeå BB eftersom man saknar barnmorskor där. En mycket märklig politik. Det är alltid ett dåligt alternativ att stänga en avdelning eftersom det är väldigt svårt att öppna upp igen efter en stängning. Det är också så att medarbetarna vid kliniken i Lycksele själva löst sommar situationen och nu tvingas de av landstingsledningen till helt andra lösningar.

Det är en stor utmaning att klara av en likvärdig vård i vårt vidsträckta och glest befolkade län. Vi har stora avstånd och de 220 föräldrar som väntar barn i inlandet nu i sommar så bor många av dem i andra kommuner än Lycksele, långt från Lycksele BB och än längre från Umeå.

Men det är fortfarande så att alla i vårt län har rätt till en likvärdig vård och rätt till lika behandling även då det gäller att föda barn och bli förälder. Det är inte en bra lösning att göra avstånden till BB och förlossningsvården förlossning ännu längre än va d det redan är idag till Lycksele för alla blivande mammor och pappor i inlandet.

Jag tycker därför att man vänder på steken och ser till att föräldrar som bor i Umeå kommun ska kunna åka de 11 milen från Umeå till Lycksele BB som ett alternativ när barnet är på väg. Det är faktiskt en kortare resa i jämförelse med de avstånd många av de väntande mammorna och papporna i inlandet har.

En likvärdig vård kräver att vi tar ansvar för hela länet och alla länets medborgare och inte gör skillnad på människor utifrån vart man valt att bosätta sig. Det kallar vi för närodlad politik!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.