Våra gemensamma pengar måste prioriteras rätt!

Igår lade vi i Landstinget vår skuggbudget som jämförelse mot den budget som majoriteten S, V och MP lagt. Den innehåller andra prioriteringar och ett annat fokus. Vi vill ha en nära vård i hela länet där vi lägger mer pengar på vårdcentraler, sjukstugor och vården som finns nära människor.

I stort så ser vårt budgetfröslag ut såhär: Vi satsar 15 miljoner mer på primärvården än de rödgröna. En viktig prioritering för oss. Sen lägger vi 8 miljoner ytterligare på utbildningsplatser för läkare och sjuksköterskor. 8 miljoner satsas på fler vårdplatser för att röja undan köer inom främst geriatrik och ortoped, där det främst är äldre personer som behöver vård. Dessutom så satsar vi på psykiatrin och så vill vi införa vårdval även inom barn- och ungdomspsykiatrin. Naturligtvis ligger det pengar för att återställa akutvårdsplatserna i Dorotea och ambulansen i Åsele.

Landstingets ekonomi är i kris och för att hantera den så ser vi att det behövs ett målmedvetet arbete att få vårdkonsumtion på rätt vårdnivå. Som att hantera så mycket som möjligt så nära som möjligt. Här är glesbygdsmedicin ett exempel på hur man kan bedriva vård som man kan föra över till vården i hela länet. Man ska inte behöva åka in till sjukhus om man kan få hjälp närmare hemmet. Vi vill också minska administrationen och konkurrensutsätta allt som går att bedriva i annan form.

Vi vill också minska kostnaderna för lokaler och minska kvadratmeterytorna överlag inom Landstingets verksamheter där mycket nu är luftigt. Sen vill vi minska kostnaden för Region Västerbotten som svällt mycket de senaste åren, region Västerbotten ägs av landstinget och alla kommuner. Om kommunerna och Landstinget har mindre pengar och drar ner på verksamheter så måste även region Västerbotten minska.

Västerbotten måste söka för att bilda region! Att det ska vara folket som i demokratiska val väljer de som ska bestämma över våra gemensamma resurser på regionnivå är det viktigaste argumentet. Landstinget, region Västerbotten och delar av länsstyrelsens uppdrag ska ingå i en sån regionbildning. Jag gillar demokrati och jag gillar att människor själva ska kunna bestämma över sånt som berör dem. Därför vill jag se både en regionbildning och en vård nära dig.

2 kommentarer

  1. Gunilla BIllman

    Hej Maria, du glømde tala om vad ni tænker ta bort før att gøra er satning eller omførdela eller vad det nu handlar om. Ønska kan vi alla men pengarna skall fram i en budget!
    Skulle också gilla om du utvecklar varfør du tror att folket får mer att bestæmma om om vi ska føda ytterligare ett stort antal politiker o tjænstemæn i en regionbildning.
    Tycker också att det ær jættetråkigt att du aldrig offentliggør det man skriver eller svarar på de kommentarer man gør. Detta blir min sista kommentar o sista gången jag tittar på din blogg just av den anledningen. Ha det.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Hej Gunilla. Jag hinner inte vara inne varje dag i bloggen och läsa alla kommentarer, så ibland tar det ett par dagar innan blogga tid finns i min agenda. Jag bloggar ju på min fritid.
      Jag lägger ut alla kommentarer som har riktiga namn bakom sig. Men då jag ofta skriver om frågor som integration, fdemokrati och jämställdhet får jag även många elaka, hotfulla och oseriösa kommentarer. Så jag har valt att i te lägga ut anonyma sådana.

      Jag försöker förstå villkoren i värde n och ser stora och många brister som jag tror beror på stordrift och att beslut tas långt från människorna som berörs. Vi kan väl ses och prata?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.