När kommer yxan?

Vid kommunfullmäktige så berättade kommunekonomen hur ekonomin ligger till. Inte kul kan man sammanfatta det med. Budgeten går år pipan rejält då det ser ut som det blir ett underskott på minus 17 miljoner det här året plus det underskott som läggs på från ifjol med 7 miljoner. Det är utbildningsnämnden och socialnämnden som går mest minus. Det är ju där de största kostnaderna finns.

Det ska alltså sparas in närapå 24 miljoner bara detta år….(av totalt 675 miljoner som hela kommunen kostar.) Det är inte rimligt att spara så mycket eller genomförbart. Inte en enda person är varslad tex. Då det är sån kris i kommunen och det inte finns några förslag på åtgärder så tas inget beslut om budget för nästa år i detta fullmäktige som det var tänkt, utan detta skjuts upp till i oktober.

Hur har de lyckats sätta oss så på pottkanten? Jag tyckte vi hade det tufft under lågkonjunkturen då vi styrde kommunen men lyckades få budgeten i balans. Men nu sitter vi än så mycket värre till. Det fattas till och med pengar på kommunens konto när lönerna ska betalas ut! Jag tror de själva trodde på att bara det blev regeringsbyte så skulle allt lösa sig. Då någon gång på 70 talet kanske det fungerade så men så är det inte idag.

Vi har en budget för att investera 31 miljoner men där är bara 3 miljoner drygt använda. Återvinningscentralen ska flyttas, landningsbanan på flyget ska fixas och vatten och avlopp i Kittelfjäll ska byggas som äter upp dryga 20 miljoner. Det gör att pengarna i kassan sjunker rejält. Viktiga investeringar som kanske skulle ha delats upp lite eftersom för att inte tömma kassan helt.

Kommunstyrelsens ordförande ur upp i talarstolen och säger att läget är så tufft att allapartier måste ta ansvar för besparingar och nedskärningar. Ja det kan man ju tycka men frågan är vem som borde ta ansvar? De som har makten eller de som är i opposition?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.