Region Västerbottens ambassad i Stockholm

Jag är på semester men kan ändå inte låta bli att följa det som händer därhemma. En av de frågor som jag följer och funderar över är rimligheten och klokskapen bakom att öppna ” en ambassad” i Stockholm. Lade ut frågan på Facebook och många har svarat. Svaren från olika människor ser väldigt olika ut och gör mig inte mer övertygad åt något håll.

Min fundering är om det idag ska krävas fysisk närvaro på en plats i dyra förhyrda lokaler eller om det är en annan typ av närvaro som krävs? Möten mellan människor är det viktiga för att skapa relationer som kan skapa jobb och utveckling. Jag är dock inte säker på att det är i Stockholm dessa möten kommer att ske. Om förutsättningar ska skapas är det viktigt att det är människor som i sin vardag kan skapa jobben som möts. det är även oerhört viktigt att det är människor som ser olika ut som involveras,utifrån geografisk tillhörighet, intressemässig tillhörighet, kompetens, kön, etnicitet…

Att vi har ett representationskontor för Norra Sverige i Bryssel var viktigt när vi gick med i EU och har fyllt sin funktion som nod mot både beslut och påverkan.

Vilken roll ska detta kontor ha inom landet? Påverka politiken? Knyta band med företag? Eller är det forskningen vi vill åt?

Det viktigaste för länet är att det skapas fler jobb, att fler utbildas och söker jobben inom offentlig sektor som redan idag har kris inom många områden och att vi tar vara på miljön och naturresurserna på ett bra sätt.

Det ska bli spännande att se vad det här kontoret blir för något.

4 kommentarer

 1. Birgitta

  Känner också en stor tvekan till denna ambassad, det känns som att kasta en stor summa pengar som säkert kan användas på många sätt. Möten och samtal kan ju ordnas på så många sätt och varför en lokal inStockholm. Jag hoppas det blir en grundlig uppföljning av värdet för denna etablering. Vi har ju sett några sammanställningar vad veckorna på Grand kostar och det har ju varit svårt att se hur mycket de satsningarna ger för länet.

 2. Bergis

  Har du missat Västerbottensnytt för något år sedan. prinsesstårtor och champagne på Grand Hotell sysslar Region Västerbotten med. Då kan det vara på plats med ett övernattningsställe.

 3. Sixten

  Vilken målgrupp är det man vill attrahera på dylika miljonsatsningar.? Jag tror att detmest handlar om attrahera tjänstemän inom kommunal sektor att välja länet.det kan också vara omvänd effekt nämligen att Stockholm drar störst fördel. Det räcker alltså inte att vi skickar färdigutbildad arbetskraft till huvudstaden vi ska också marknadsföra vårt utbud av färdigutbildade ungdomar.

 4. Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

  Kontoret kommer att utvärderas. Så vi får se vad som händer. Det är viktigt att vi fortsätter att ifrågasätta , fundera och se vilka insatser som ger mest. För mig räknas jobben först sen övriga effekter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.