Gruvorna vände inte befolkningssiffrorna!

Ikväll har vi sett Agenda i SVT om Northlands gruvetablering i Pajala. Ett intressant program där jag satt och tänkte ”det var ju det jag sa!”
2009 var jag som kommunalråd och dåvarande kommunalråd i Pajala med i en paneldebatt där vi hade helt olika bild av vad en gruvetablering skulle ge för effekter för Norrlands inland. Han var oerhört positiv och jag var åt andra hållet. Det var en tuff debatt som hölls av Georange där jag kände mig som en glädjedödare och motvallskärring. Det var svårt att vara den som inte trodde på samma sätt som många av de andra ledande personerna i lokalen. Då förutsåg man över tusen jobb i Västerbotten och en enorm tillväxt i alla branscher.

Jag minns Bengt Niskas min när han pratade om alla barn som skulle födas i Pajala och jag sa att i gruvbranschen idag så flygs personal in och ut som på oljeplattformar och barnen kommer att födas någon annanstans.

Minns även Karina Folkesson från Svenskt näringsliv då jag då kände att där var det en till som inte bländats av tillväxtfrämjande. Då hon ställde frågor om vilka företag det var som kunde fixa jobbet med alla dessa gruvor. Honvar nog inte heller övertygad om att prognoserna skulle falla in.

Så ikväll kände jag att tyvärr hade jag då rätt. Det hade ju varit kul om drömmarna om en hållbar långsiktig gruvnäringen slagit in. Men tyvärr är vi inte där, varken 2009 eller 2015.

Jag önskar jag hade haft fel!

2 kommentarer

 1. Tim Hermansson

  Men Maria vad snackar du om ??
  Du är hjärtligt välkommen hit till Gällivare – Malmberget så ska jag personligen guida dig genom en rik kommun, fylld av framtidstro, buren av två stora gruvföretag, Boliden och LKAB. Du vet ju oxo själv vilket lyft det var för Vilhelmina kommun under de 15 år som Stekenjokk gick. Fråga alla dem som fick sin mat på bordet under den tiden om de hellre sett att gruvan aldrig öppnats.
  Åtminstone här flygs ingen personal in, det stora flertalet är bofasta. Jag m fl pendlar visserligen men det ska du vara tacksam för, jag betalar flera hundra tusen i skatt varje år i Vilhelmina kommun.
  Vad som hände i Pajala är oklart, satsningen var helt klart seriös från början, men ledningen fallerade tydligen bortom beskrivning.
  Att ta detta som ett omen för att vi inte ska utnyttja våra rikedomar i berget, upptäckta och okända är non sens. Var gärna motvalls käring men i den meningen att det ska ställas rätt krav från början på den entreprenör / företag som är intressent. Man fångar nu röding i slig dammen i Stekenjokk, vilket bevisar att det går att återställa en känslig miljö med rätt intentioner och villkor.
  Jag ser denna kommun där jag arbetar frodas och utvecklas, till motsats till min hem kommun, vad är ditt alternativ till alla de miljoner vår näring tillför det allmänna ?
  Med vänlig hälsning,
  Tim Hermansson
  Stornäs

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Tack för en bra kommentar. Gruvnäringen är naturligtvis jätteviktig för Sverige. Det jag vill problematisera är när gruvbolag kommer och vill sköra pengar med kniv utan att ta ett långsiktigt ansvar. LKAB och Boliden går som jag förstått det bara in i långsiktigt hållbara och långsiktigt ekonomiska etableringar. Där ligger kanske skillnaden?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.