Ta från landet och ge till stan!

I montern vid A ingången på Nolia så diskuteras det friskt varje dag den här veckan.
Några av de mest heta diskussionerna handlar om landsbygden och om hur de politiska partierna hanterar frågan. De flesta tycker att alla partier gör för lite och tycker att Centerpartiet borde driva landsbygdsfrågan tuffare och tydligare. Jag håller ju med. Naturligtvis har vi som parti inte lyckats när människor inte uppfattat att vi har landsbygden som en av de tre prioriterade frågorna jäms med jobben och miljön.

Vad det beror på att vi inte nått fram att vi är det parti som driver landsbygdens frågor starkast beror både på att det inte är en hipp fråga för våra nationella medier. Dessa medier som styrs i stort från Södermalm i Stockholm. Men problemet är väl även att vi inte lyckats nå fram med frågan inom ramen av Alliansen.

Inlandet subventionerar urbaniseringen när vänsterregeringen nu drar in ROT på landet och lägger pengarna i staden istället. En av besökarna var ytterst upprörd över att äldre på landsbygden nu inte längre skulle kunna använda Rot för att modernisera och förbättra sina hus för att kunna bo kvar längre. Pengarna ska ju till stan!

Vi diskuterade även rubriksättningen i VK häromveckan där man kan tro att Umeå bidrar till inlandskommunerna i utjämningssystemet. Sanningen är väl att inlandskommunerna bidrar med långt mycket mer till Umeå om man räknar in helheten. Man kan inte plocka ut valda delar ur det kommunala utjämningssystemet och säga att det blir en sanning.

Vi pratade om att vi borde göra som i Norge, ta bort arbetsgivaavgiften helt i de små kommunerna. Kanske skulle det skapa fler jobb och öka företagens vilja att öka och etablera mer verksamhet.

Att Centerpartiet är det enda partiet som driver landsbygdens frågor är bra men problemet är att inte andra partier gör det. De regerande partierna har under sitt år vid makten inte visat på några ambitioner för lansbygden, hellre försvårat och dragit in satsningar som varit bra för oss ute i landet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.