Stelbentheten och få kunder hindrar entreprenörskapet!

Under Nolia veckan så har Centerpartiet arrangerat tre seminarier. Ett om jobben, ett om migration och ett om framtidens drivmedel för våra bilar. I tisdags hade vi Ida Oderstål, Torbjörn Halvardsson från Företagarna och Helena Lindahl från riksdagens näringsutskott som diskuterade med publiken om vad som krävs för jobben i länet. Jag antecknade ner och tänkte att ni skulle få ta del av deras klokskap.

Här har jag försökt sammanfatta Ida,s eller som hon är mer känd som Fru Furas föredrag.
Hon startade sitt första företag tillsammans med sin syster, en PR byrå, när hon var 19 år. Ett slitande som de drev i 6 år. Samtidigt utbildade hon sig till lärare. Efter 6 år fick hon och hennes syskon ett erbjudande att köpa Hotell Wilhelmina. De drev de också i 6 år. De körde på järnet och utvecklade verksamheten. Sen sålde de hotellet och syskonen drev vidare mot egna företag. Ida köpte skogsmaskiner!

Idas man kunde skogsbranschen och Ida kunde entreprenörskapet. De har utökat företaget och är nio anställda idag. De är även hobbybönder med får, kor, hönor. Ida tycker mycket och vill påverka så hon startade en blogg. www.frufura.se

På frågan vad vi kan göra för att få fler jobb i länet så finns det ju ingen QuickFix menar Ida. Problemet är att det inte finns arbeten för de som skulle kunna bo där, inlandet avfolkas och det saknas arbete för de som vill bo där. Att staten centraliserar statliga verk är korkat då det behövs olika typer av jobb.

Företagen själva måste också tänka att de kunde anställa en person till så skulle det bli 400 nya jobb. Att underlätta för de småföretagen som redan finns är nyckeln till att skapa fler jobb. Inom skogsbruket och lantbruket så är hindret att det finns få potentiella kunder. Inom skogen är det SCA, Holmen, Svea eller Norra Skogsägarna. Är man bonde så har man en enda kund, NOrrmejerier.
Det gör att branscherna blir bräckligt och tänket hos företagen blir inte heller företagsmässighet. Vad är det för mening med att vara egen om man inte ens skickar fakturorna själv utan det gör kunden?

T. ex. säger skogsbolaget att man har en vinst hos sina företagare med 5% och så sänker man ersättningen om entreprenören tjänar mer än 5%. Hur kan man acceptera ett sånt system? Det som händer då är att företagen jobbar arslet av sig men kan inte återinvestera eller anställa.

Ska man tex ha en rundbalsmaskin så kostar den 1,4 miljoner. Skitfånigt att köpa en sån för en liten bonde. Vill man köpa tjänsten så är det svårt då alla är så tidspressade och kör sina egna balar och tusen andra argument. Det är ett konstigt tänk för en företagare. Man är helt enkelt inte van att sälja tjänster till flera kunder.

Utvecklingen stannar om inte de gröna näringarna får fler kunder och att företagsamheten och drivet ökar med många mindre kunder. Gnistan i företagandet är en nöjd kund. Har man bara få stora kunder så tänds aldrig gnistan. Men vad gör man åt detta. I Österrike bjuder bönder in till visningar av gården och tittar mer mot besöksnäringen. Man kanske ska göra annat än att producera stora mängder mjölk.

Små produktionsformer inom skogsnäringen så tar man bara de träd som är avverkningsmogna. Det prövar vi idag men bromsen är ett stereotypt skogsbruk. Där man skördar all skog och så ska man alltid göra. Det är ett sätt och andra sätt känns hotande. Men det kan lösas då det blir andra typer av skogsägare i framtiden. Tillåta olika typer av skogsbruk, öppna för småskalighet och gynna de som utvecklar sina företag innovativt. Att tänka nytt är framtiden!

När man Inte har möjligheten att bestämma själv i sitt företag är det som retar Ida mest. Man måste få känna gnistan, pröva nya idéer och utveckla. Men inom skogsbruket så mal man idag bara på som det alltid varit. Ett annat problem i små inlandskommuner.

Så om man skulle ha möjlighet att bli mer företagsam i företagen så skulle andelen jobb öka.

Tack Ida för ett fantastiskt intressant föredra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.